Piekjaar om het noorderlicht te zien

Een wintervakantie doorbrengen boven de poolcirkel? Het komende winterseizoen is een van de beste momenten om het noorderlicht te zien vanwege het draaien van de polariteit van de zon. Noord-Noorwegen is de beste plek om dit te doen vanwege het milde klimaat langs de kust en de toegankelijkheid van het gebied. Voor wie nog meer winteravontuur zoekt naast het noorderlicht, introduceert de regio Noord-Noorwegen ook nieuwe winteractiviteiten. Behalve sneeuwscootertochten, walvissafari’s, ijsvissen, varen met de Hurtigruten langs de kust, langlaufen en rendiersafari’s, kun je worden opgehaald met de “husky airport transfer” in Kirkenes, ga je glampen bij de Samen, slaap je in een vernieuwd ijshotel en leer je meer over het noorderlicht in het pas geopende Spaceship Aurora.

Piekjaar om noorderlicht te aanschouwen

Het zien van het noorderlicht, ook wel “aurora borealis” genoemd, staat op de “bucketlist” van veel reizigers. Elke 11 jaar draait de polariteit van de zon waardoor er meer zonneactiviteit plaatsvindt en de kansen om het noorderlicht te aanschouwen toenemen. De pieken in de jaren eind 2011, begin 2012 en begin 2013 indiceren dat ook komend seizoen een piekjaar wordt om het noorderlicht te aanschouwen. De noorderlichtzone spreidt zich uit van noordelijk Scandinavië tot Siberië, Alaska, Groenland en IJsland.

Noord-Noorwegen: beste plek om noorderlicht te spotten

Noord-Noorwegen is een van de beste bestemmingen om het noorderlicht te aanschouwen. Grote delen van de noorderlichtzone zijn namelijk ontoegankelijk voor reizigers vanwege hun ligging en temperatuur. Dankzij de warme golfstroom langs de Noorse kust is het klimaat hier veel milder dan op andere “noorderlichtbestemmingen” op dezelfde breedtegraad. Daarnaast ligt Noord-Noorwegen midden in de noorderlichtzone waardoor de kans op een bijzondere lichtshow boven haar poolcirkel groot is, met name langs de kust van de Lofoten tot en met Europa’s noordelijkste punt: de Noordkaap. Tussen oktober en maart, op onbewolkte dagen, heb je de kans om dit natuurverschijnsel te zien. Wie graag meer wil leren over dit natuurverschijnsel, kan terecht in het in mei geopende Spaceship Aurora in Andenes. Het onderzoekscentrum laat op een interactieve manier zien hoe het noorderlicht is ontstaan en wat voor effect dit op de aarde heeft.

Vliegveldtransfer met huskytocht

Denk je aan de winter in Noorwegen, dan denk je al gauw aan hondensledetochten. Het Kirkenes Snowhotel in Bjørnevatnmaakt deze ervaring uniek door reizigers in de wintermaanden met husky’s van het vliegveld van Kirkenes op te halen en ze naar het ijshotel te brengen. De tocht wordt uitgevoerd door Engholm’s Husky en duurt 45 minuten. Voor thermokleding en warme schoenen onderweg wordt gezorgd. Er passen twee passagiers op elke slee. De transfer kost 2300 NOK per rit.

Slapen in vernieuwd ijshotel

Wie graag op een originele plek wil overnachten, kan terecht in een van de ijshotels in Noord-Noorwegen. Het Sorrisniva Igloo Hotel in Alta opent op 6 januari 2015 haar deuren met een uitbreiding naar 28 tweepersoonskamers en twee suites. Je slaapt in een iglo waar de temperatuur tussen de -4 en -7 ligt. Alle andere faciliteiten, zoals het toilet en de douche, vind je in verwarmde bijgebouwen. Overnachten kan vanaf 2250 NOK per persoon.

Vaar langs Noorse kust

Wil je winters Noorwegen vanaf het water ontdekken? Met de Hurtigruten vaar je op een cruiseschip van Bergen naar Kirkenes in Noord-Noorwegen en weer terug. De schepen vertrekken dagelijks en voeren je langs de Noorse kust en over de poolcirkel. Je kunt de hele route in elf dagen afleggen, maar ook is het mogelijk om tussendoor op of af te stappen in een van de 34 havens waar wordt aangelegd. In diverse steden worden excursies georganiseerd: van stadstours tot hondensledetochten.

Glamping met de Samen

De Samen zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Noorwegen en leven tevens in Zweden, Finland en Rusland. Ervaar het leven van de Samen tijdens een overnachting in de nieuw geopende lavvo bij Holmen Husky in Alta. Deze luxe Sami-tenten zijn goed geïsoleerd tegen de kou, bevatten een tweepersoonsbed met verwarmde dekens en een groot haardvuur. Combineer deze ervaring met een tour op de rendierslee en ga eten bij de Samen zelf. Wil je meer leren over de Sami-cultuur, dan kun je ook terecht in het Várjjat Sami Museum in Varanger of in Karasjok, de hoofdstad van de Noorse Samen in de provincie Finnmark.

Vernieuwd relaxen op Spitsbergen

De Noorse eilandengroep Spitsbergen is het enige hoog-arctisch gebied van Europa en ligt halverwege de Noordkaap van Noorwegen en de geografische Noordpool. De eilanden zijn in de zestiende eeuw ontdekt door de Nederlandse Willem Barentsz. Ga terug naar de natuur en kom tot rust tijdens je verblijf in het vernieuwde kleinschalige Mary-Ann’s Polarrigg. De badkamers zijn gemoderniseerd en het spagedeelte is uitgerust met nieuwe behandelingen en een spatherapeut. In het bijbehorende restaurant worden arctische gerechten geserveerd.Plaats een reactie