Prachtig Split

Split is de een-na grootste stad van Kroatië. Gelegen aan de Oostelijke kust van de Adriatische zee, is dit een perfect plek om je zomervakantie te spenderen. Gelukkig bieden verschillende reisaanbieders, waaronder Vrij Uit, reizen aan vanuit ons land naar Split! In dit artikel geven we je graag wat tips over wat er allemaal te doen is in deze prachtige omgeving.

Omdat Split aan het water ligt, zijn er veel stranden te vinden waar je heerlijk even de verkoeling op kunt zoeken. Door de hoge temperaturen kan het in de zomer redelijke druk worden. Mocht je wat meer de rust op willen zoeken, neem dan de veerboot naar Solta. Solta is slechts 52 vierkante kilometer groot. Het bestaat echter uit vele baaien en inhammen en is daarom bezaaid met idyllische strandjes. Op sommige plekken zijn er nog ruïnes te vinden. Dit in combinatie met het azuurblauwe water maakt een prachtige omgeving.

De stad Split is al aardig wat eeuwen oud. Dit maakt dat de binnenstad prachtige historische gebouwen bevat. Het Paleis van Diocletianus staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het paleis werd in het begin van de 4e eeuw gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer waar het gebouw naar vernoemd is, Diocletianus. Het oude paleis vormt tot op heden nog het centrum van de stad, omringd door verschillende winkels en markten. Na het bezoeken van het paleis is het dan ook heerlijke om even door de historische straatjes van Split te wandelen, om uiteindelijke ergens op een terras een verkoelend drankje te drinken.

Het gebied waar Split onderdeel van is, is Dalmatië. Dit gebied kent haar eigen lokale gerechten, en zijn zeker het uitproberen waard! Zoek restaurantjes op met het woord konoba, wat kroeg betekend. Hier vind je de traditionele gerechten, waar vaak van zeevruchten en vis gebruik wordt gemaakt. Mocht je meer een zoetekauw zijn, ga opzoek naar plekken die de naam slasticarna dragen. Dit zijn tentjes die een enorme selectie aan, onder andere, cakes, ijs, koekjes bieden. Heerlijk!Plaats een reactie