Reizen met een hond

Honden zijn de populairste huisdieren binnen Nederlandse huishoudens. Voor redelijk wat mensen betekent vakantie vieren dat hun trouwe viervoeter ook mee op vakantie mag. Dat betekent vaak wel dat er de nodige voorbereiding nodig is. Wat en hoe verschilt per bestemming, maar er zijn zeker een aantal vaste zaken waar je aan moet denken. Hieronder lees je een aantal tips die het reizen met een hond gemakkelijker moeten maken.

Gezondheid en reisdocumenten
Hoe zit het met de inentingen van de hond, zijn er extra voorzorgsmaatregelen nodig ten aanzien van de gezondheid van de hond en heb je het hondenpaspoort bij de hand? Dit zijn allemaal zaken die je vooraf moet regelen. Kijk of er een inenting tegen rabiës (hondsdolheid) aanbevolen of verplicht is voor je reisbestemming en eventueel ook landen die je doorkruist. Let ook goed op de termijn die gesteld wordt voor de aanvang van je vakantie en vergeet niet om het bewijs van inenting mee te nemen op reis. Voor veel bosrijke gebieden geldt dat een preventieve behandeling tegen vooral teken maar ook vlooien aan te raden is. Neem in ieder geval een tekenpen mee. Vergeet daarnaast niet om het hondenpaspoort mee te nemen.

Muilkorf
Voor sommige bestemmingen is een muilkorf verplicht. Soms geldt dat alleen voor binnen de bebouwde kom en soms zelfs specifiek alleen voor het meenemen van een hond in het openbaar vervoer. Informeer goed naar de voorwaarden van jouw vakantiebestemming en schaf indien nodig is een passende muilkorf aan.

Onderkomen
Houd er rekening mee dat niet iedere accommodatie voorzien is van hondenhokken of andere speciale slaapplekken voor honden. Neem daarom een (reis)bench mee voor de hond als je hem een eigen slaapverblijf wilt geven. Kijk sowieso of je op jouw vakantieadres (en eventuele overnachtingsplekken tijdens de reis) wel een hond mee mag nemen. Niet iedere accommodatie verwelkomt honden. Vaak wordt er een toeslag berekend vanwege extra schoonmaakkosten.

Hondenvoer
Neem voldoende hondenvoer van thuis mee. Hoogstwaarschijnlijk is je hond gebonden aan een bepaald soort voer en de kans is groot dat dat exacte voer niet op je vakantiebestemming te koop is. Neem het daarom mee.

Aanlijnen
In sommige landen zijn ze zeer strikt wat betreft aanlijnen van de hond. Breng jezelf op de hoogte van de regels en de eventuele boetes die je te wachten kunnen staan bij overtreding. In sommige landen kan de aansprakelijkheid van de eigenaar in het geval van een bijtincident voor zeer hoge kosten zorgen.

 

 Plaats een reactie