Relaxed met kinderen op vakantie

Met kinderen op vakantie gaan kan voor onnodige stress zorgen. Erg jammer, want een vakantie is juist bedoeld om te ontspannen. Valkuilen waar ouders in kunnen vallen zijn vooral de reisduur, het hoge tempo in een vakantie en onvoldoende afleiding voor de kinderen. En je weet het waarschijnlijk wel: als de kinderen een rotvakantie hebben, geniet jij zelf ook niet. Met onze tips kun je ervoor zorgen dat een vakantie met kinderen aanzienlijk relaxter uit kan pakken:

Jetlag
Met kinderen naar een andere tijdzone vliegen is geen enkel probleem. Ook kinderen bezitten de kwaliteit om het dagpatroon aan te passen. Probeer dat bij voorkeur wel meteen op de dag na aankomst te doen. Ga direct in de tijdzone van je vakantiebestemming leven. Als je het later in de vakantie stapje voor stapje doet, heb je veel meer last van de jetlag en je kinderen ook.

Beperk de reisduur
Probeer om geen 1500 kilometer ineens met de auto af te leggen. Zowel voor de chauffeur(s) als voor de passagiers is dat geen pretje. Jammerende kids op de achterbank kunnen het gevolg zijn. Kijk daarom of je je reis over meerdere dagen uit kunt spreiden.

Zorg voor vermaak
Urenlange autoritten vergen nogal wat van alle passagiers. Vermoeidheid en verveling kunnen de sfeer in de auto goed verpesten. Je kunt de kids urenlang achter een tablet of mobiele telefoon zetten, maar niet iedereen vindt dat pedagogisch verantwoord. Wat ouders weleens vergeten is dat er heel veel leuke kaartspellen en reisvarianten van bestaande spellen bestaan waar je je in de auto prima mee kunt vermaken.

Regel meer kinderen
De handigste manier om ervoor te zorgen dat kinderen zich op vakantie prima vermaken is door te zorgen dat er meer kinderen op je vakantiebestemming aanwezig zijn. Op campings en in hotels die zich vooral richten op familievakanties is de kans groot dat ze heel snel vakantievriendjes en -vriendinnetjes vinden. Niet alleen leuk, maar ook goed voor hun sociale ontwikkeling.

Iets voor iedereen
Zorg ervoor dat er een balans is binnen een vakantie. Zo staan niet alle kinderen te trappelen om een museum of historische bezienswaardigheid te bezoeken. Gezeur en gejammer ligt dan al snel op de loer. Maak een simpele deal: wij gaan iets doen wat jullie leuk vinden (bijvoorbeeld dierentuin, pretpark of waterpark) als jullie ons bezoek aan het museum etc. niet verpesten.

Rust
Je kunt de dagen wel vol willen proppen met allerlei activiteiten en de kinderen vervolgens ’s avonds ook laat naar bed laten gaan, maar dan komt er een moment dat vermoeidheid bij de kinderen de overhand neemt. Kijk daarom goed wanneer je kind rust nodig heeft en bouw waar nodig een rustmoment in het schema in. Dat kan bijvoorbeeld al bestaan uit een keer bijtijds naar bed gaan of een dagje helemaal niets doen.Plaats een reactie