Rondreis door Azië? Beveilig je huis!

Als je een rondreis door Azië gaat maken moet je veel regelen. Zeker wanneer je meerdere landen gaat bezoeken, die allemaal weer afwijkende regels hanteren. Zorg voor de juiste papieren, houd ook rekening met mogelijke inentingen of restricties om het land in (of uit!) te reizen. Oh ja, vergeet ook niet je huis veilig achter te laten. Die zal het toch een tijdje zonder je moeten stellen. Op deze pagina leggen we uit hoe je iedere woning in Nederland kunt beveiligen én hoe je ook op reis zicht houdt op de woning, waar je ook bent.

Dit heb je thuis nodig

Voor je de deur achter je sluit zul je eerst thuis de zaakjes goed moeten voorbereiden. Over sluiten gesproken; er zijn slimme sloten die je met een app, code of vingerafdruk kun ontgrendelen. Dan zit je dus niet met reservesleutels die in verkeerde handen kunnen vallen. Los van high tech oplossingen; door de politie gekeurde sloten en anti-inbraak strips op het deurkozijn kunnen de meeste inbrekers vaak al ontmoedigen. Na maximaal drie minuten prutsen haakt het gros van gelegenheidsdieven namelijk af.

Internetverbinding

Een deel van de beveiliging werkt via een internetverbinding, dus deze lijn moet betrouwbaar zijn. Glasvezel is met name voor video overdracht handig, maar voor beveiliging niet strikt noodzakelijk. Kies wel voor een provider met goede staat van dienst, en koppel een router zonder kuren die voorzien is van de laatste firmware. Als je meerdere smart home apparaten in huis hebt, dan kan een bridge zoals de Somfy TaHoma uitkomst bieden. Daarmee koppel je slimme apparaten aan elkaar zonder de wifi router onnodig te belasten.

IP camera

Een IP camera is een beveiligingscamera die via het internet werkt. Vaak betreft het draadloze camera’s, doorgaans met optie voor een vaste kabel. Als stroomvoorziening zul je vaak een stopcontact nodig hebben. Er zijn camera’s voor binnen en buiten, met afwijkende specificaties voor iedere toepassing. Naast de hardware moet de software ook in orde zijn. Naast het registreren van beweging is het bijvoorbeeld ook mogelijk om mensen van dieren te onderscheiden. Wanneer er een verdachte beweging wordt geconstateerd, dan krijg je dit waar je wilt te zien. Bij familie in de buurt, een professioneel security bedrijf of ergens in Azië. Maar daarover verderop meer.

Inbraak sensoren

Zicht is niet de enige vorm van detectie, kleine sensoren die het openen van deuren of ramen registreren spelen een belangrijke rol bij huisbeveiliging. Zodra een sensor wordt onderbroken kun je het alarmsysteem in werking laten treden. Het Somfy systeem dat we zojuist al hebben genoemd laat je dit soort sensoren koppelen aan een centraal alarmsysteem, dit kan ook een all-in-one bewakingscamera zijn. Met een knalharde sirene blijven alleen de stokdove inbrekers staan, en die schrik je af met…

Verlichting

Licht is misschien wel de voornaamste vorm van inbraakpreventie, want dieven worden niet graag in de schijnwerpers gezet. Dit geldt voor licht rondom de woning met een bewegingsmelder, maar ook gewoon licht in de woning om deze bewoond te doen lijken. Denk aan de Hue lampen van Philips of een dergelijk systeem. Laat lampen regelmatig in- en uitschakelen, zodat het lijkt alsof er iemand in huis is. Bonuspunten wanneer je dit koppelt aan elektrische raamdecoratie zoals het PoweredBlinds systeem.

App

Je kunt alles centraal beheren in de app van jouw bridge. Je kunt voorkeuze programma’s instellen, en bepalen op welke wijze je meldingen wilt ontvangen. Zo hoef je niet voor iedere functie weer een andere app te gebruiken. Let hierbij op dat niet alle smart home apparaten met elkaar samenwerken, er bestaan namelijk meerdere protocollen.

Dit neem je mee op reis

Nu de woning goed beveiligd is, willen we op reis een oogje in het zeil kunnen houden. Internet in Azië is over het algemeen goed geregeld qua dekking, er ligt daarbij een duidelijke focus op mobiel internet. Dan kan een telefoon met dubbele SIM uitkomst bieden. Je houdt de oude SIM in de telefoon, en zet er een Data SIM bij van een lokale provider. Veel landen bieden SIM kaarten voor toeristen aan die voor een korte periode werken. Je kunt zelf kiezen hoeveel data, en waar nodig opwaarderen. Heb je geen dubbel SIM slot op je mobieltje? Neem je eigen hotspot mee, dit is een soort mobiele telefoon zonder telefoon functie. Hier stop je de SIM kaart in, en overal waar bereik is kun je gebruik maken van internet. Je kunt dan met meerdere apparaten tegelijkertijd verbinding maken. Wanneer je gebruik wilt maken van wifi of bedraad internet in een hotel, zorg dan dat je een VPN dienst hebt geïnstalleerd. Deze software maskeert jouw IP adres, en beschermt jouw online identiteit.

Nu kun je onbezorgd die rondreis door Azië maken. Heb je de koffers al gepakt?Plaats een reactie