Ruin Bars

Op uitgaansgebied is er geen betere plek om even bij te komen van je city trip dan in één van de vele Ruin Bars die Boedapest rijk is. In een ongedwongen sfeer kun jij je vergapen aan de inrichting terwijl je geniet van een koud biertje of een lekkere cocktail.

Geschiedenis
Een paar jaar geleden toen de woningmarkt nog gezond was werden oude gebouwen in het centrum van Boedapest massaal opgekocht door (buitenlandse) vastgoedhandelaren. Het was hun bedoeling hierin appartementencomplexen te realiseren. Toen de huizenmarkt instortte kozen de handelaren echter eieren voor hun geld en lieten de gebouwen leeg achter. In 2001 opende Little Szimplá haar deuren aan de Király Út. Er werd niets aan het gebouw vertimmerd en de inrichting bestond uit afgedankte meubelen, zo ontstond de eerste Ruin Bar. Op de plek waar Little Szimplá zat zit nu een andere bar.

Szimplá Kert
In 2004 besloot men in één van de gebouwen aan de Kazinczy Út in de Joodse Wijk een tweede bar te openen genaamd Szimplá Kert. Deze bar is inmiddels uitgegroeid tot één van de bekendste bars in Boedapest. Wanneer je de stad bezoekt mag je deze bar niet missen. Aan de voorkant ziet Szimplá er niet groot uit, maar schijn bedriegt. Bij binnenkomst loop je eerst door een smalle hal, waarna je in de open ruimte komt. Zowel links als rechts zijn er verschillende alkoven en barretjes waar je op je gemak je biertje kunt drinken of een waterpijp kunt roken. Loop je verder dan kom je op een soort terras waar geen kruk hetzelfde is en je zelfs in een auto plaats kunt nemen. Op de tweede verdieping zijn nog een paar barretjes. Je zou je hier met gemak een avond kunnen vermaken, maar er zijn in totaal ruim 20 Ruin bars in de stad te vinden. Hoeveel het er precies zijn is niet duidelijk; zelfs de locals weten niet zeker hoeveel het er zijn.

Variaties
Vanwege het grote succes van de Ruin Bars zijn er inmiddels een aantal variaties op dit concept. Zo is er in Boedapest een biologische Ruin Bar te vinden. In deze bar wordt elke week een boerenmarkt gehouden waar alleen biologische producten te krijgen zijn. Er is ook nog een ‘Posh Ruin Bar’ die net een andere invulling geeft aan dit concept.

Het succes van deze formule is niet onopgemerkt gebleven. Op dit moment is er ook al een Ruin Bar te vinden in Berlijn en het zou mij niets verbazen wanneer andere steden dit concept over zullen nemen.

Auteur: Jan Joosten
Foto: Hongaars ToerismebureauPlaats een reactie