Ruitschade en tolvignet stuk? In drie stappen je geld terug

Voor een tolvignet betaal je al snel een paar tientjes. En als je door meerdere landen reist waar je tol betaalt, wordt dit nog duurder. Het wordt helemaal vervelend als je met ruitschade te maken krijgt, de ruit vervangen moet worden en je je vignet kwijt bent. Gelukkig kun je in een paar stappen je geld terugkrijgen.

Neem eerst contact op met je autoverzekeraar. Misschien vergoeden zij de kosten. Is dat niet het geval? Neem dan de volgende stappen:

  1. Vraag je autoverzekeraar om een schriftelijke bevestiging dat zij de kosten van je tolvignet niet vergoeden.
  2. Vraag de ruithersteller om het stuk oude ruit met het tolvignet te bewaren. En bewaar de factuur van de ruitvervanging.
  3. Stuur de verklaring van je verzekeraar, het stuk ruit en de factuur van de ruithersteller naar de douane van het betreffende land.

Andere verplichtingen naast het tolvignet

Naast regels voor tolvignetten en milieuzones, zijn er in veel omringen landen ook regels voor wat je verplicht in de auto moet hebben. Denk dan aan accessoires als een gevarendriehoek, veiligheidsvest, brandblusser en EHBO-koffertje. Veel dingen heb je misschien al in je auto liggen, maar de regels zijn per land verschillend. Goed om je hier van tevoren even in te verdiepen en te informeren bij bijvoorbeeld de ANWB.

Check je autoverzekering

Wat in ieder geval in alle landen verlicht is, is een autoverzekering met minimaal een WA-dekking. Als het goed is heb je die al, maar het kan geen kwaad om even na te gaan of je verzekeraar nog speciale regels hanteert voor je vakantieland.

Vergeet ook je groene kaart niet mee te nemen. Daar staat het telefoonnummer van je verzekeraar op (in het geval van schade) en de groene kaart is bovendien een internationaal verzekeringsbewijs. Tot slot is het ook verstandig om te controleren of en hoe je bent verzekerd voor pechhulp in het buitenland.Plaats een reactie