Saint Patricks Day

In veel katholieke landen zijn er patroonheiligen voor alles wat je maar bedenken kan. Of het nou dieren zijn, bouwvakkers, juristen, blinden en ga zo maar door; voor elke doelgroep is er wel een heilige. Zo’n typisch van oorsprong katholiek land is ook Ierland. Zij hebben dan ook een patroonheilige voor het land. Sint Patricius was een missionaris in de vijfde eeuw na Christus en werkte in Ierland. Hij was een man van arme komaf die uiteindelijk priester wist te worden. Een man waar de gemiddelde Ier zich tot op de dag van vandaag nog altijd graag mee identificeert.  Uiteindelijk stierf hij op 17 maart 461. Op deze dag wordt ‘Saint Patricks Day’ gevierd, de nationale feestdag van Ierland. Het is dan ook de Ideale periode om bijvoorbeeld een citytrip naar Dublin te plannen.

Feest
Op 17 maart wordt er altijd groot uitgepakt. Het is de belangrijkste dag voor de Ieren. Er is dan ook bijna geen betere plek om deze feestdag te vervaren dan in Dublin. De hele stad staat in het teken van deze feestdag. Tal van activiteiten worden er georganiseerd. Zo is er een jaarlijkse optocht, de ‘Dublin Saint Patricks Day Parade’ . De groene optocht omringd door groene mensen trekt dan dwars door de Ierse hoofdstad. Ieder jaar is er ook een thema verbonden aan de parade. Dit jaar is dat ‘Let’s make history’. Naast prachtige praalwagens zijn er ook bands uit alle windstreken die meelopen in de stoet. Alleen al deze parade is de moeite van het zien waard.

Pubs
Naast dat Saint Patricks Day veel buiten  wordt gevierd, mag je natuurlijk ook verwachten dat de vele uitgaansgelegenheden inspringen op deze feestdag. Een bezoekje aan ‘Temple Bar’, de uitgaanswijk van Dublin, is ook op andere dagen al de moeite waard, maar op 17 maart zeker. Zowel straten als het interieur van deze wijk is dan groen. Een ideaal moment om eens een Pub binnen te lopen en op te gaan in de feestende menigte.

Saint Patricks Day is een prachtig evenement om een keer te maken. Dus twijfel niet en probeer nog dit jaar de Ierse nationale feestdag te beleven in Dublin.

 Plaats een reactie