Schotland wandelland

Voor diegenen die zich door een beetje regen niet uit het veld laten slaan is Schotland de ideale wandelbestemming. Het noordelijkste deel van Groot-Brittannië staat bekend om haar prachtige natuur. Het eindeloze heuvellandschap van Schotland is voor de meesten een bron van inspiratie; een plek om even helemaal tot rust te komen. Wandelend door de Schotse Hooglanden kom je pittoreske plaatsen tegen als St. Abbs, Portree en Plockton. Bekendere plaatsen hier zijn Glasgow, Fort William en natuurlijk de hoofdstad Edinburgh.

Er zijn in Schotland meerdere lange afstandswandelingen uitgezet die je langs prachtige plaatsen, meanderende riviertjes en over ruige rotspartijen leiden. Eén van de bekendste lange afstandswandelingen in Schotland is the West Highland Way. Dit 150 kilometer lange pad loopt van Milngavie naar Fort William. De geoefende wandelaar loopt dit pad in ongeveer een week. Wanneer je na een week in Fort William bent aangekomen kun je als kers op de taart de Ben Nevis nog beklimmen. Deze 1344 meter hoge berg is het hoogste punt in Groot-Brittannië. Na een aantal uren te hebben moeten klimmen word je beloond met een prachtig uitzicht over de Schotse Hooglanden. Zorg er wel voor dat het goed weer is wanneer je de berg beklimt, het wil hier namelijk nog wel eens mistig zijn. Hierdoor wordt het prachtige uitzicht je niet alleen ontnomen, het maakt de klim en de afdaling ook nog eens een stuk lastiger. De Britse schrijver van een aantal wandelboeken Alfred Wainwright omschrijft de Ben Nevis als een vriendelijke reus die bij goed weer zowel ouderen als kinderen met open armen ontvangt. Eenmaal weer beneden kun je in het gezelschap van dit vriendelijke volk van een goed glas Schotse whisky genieten.

Kortom, Schotland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je een wandelvakantie gaat plannen, maar neem het zeker in overweging. Spijt zul je er zeker niet van krijgen. Neem wel goede regenkleding mee.Plaats een reactie