Selfie do’s en dont’s

De vakantie is voor sommigen het uitgelezen moment om volop selfies te maken. Hoewel je mij niet zo snel met mijn rug naar de Mona Lisa, de Eiffeltoren of de Nachtwacht ziet staan, zie ik tijdens mijn reizen toeristen massaal selfies maken. Het is een verschijnsel dat waarschijnlijk nooit meer uit het straatbeeld zal verdwijnen. Ik vraag me dan ook af hoe hun (digitale) fotoalbum van een vakantie eruit ziet. Zitten er dan nog wel foto’s tussen waar ze zelf niet met hun hoofd opstaan?

De straatverkopers springen op toeristische plekken handig in op deze trend die de afgelopen jaren een flinke toevlucht heeft genomen. In steden zoals Venetië en Parijs struikel je nu zowat over de verkopers van selfiesticks. Je ziet bij de bezienswaardigheden in Parijs inmiddels meer selfiestickverkopers dan zwervers. En dat wil wat zeggen, want tot een paar jaar geleden waren het de daklozen die de straatgoten en bruggen van Parijs bevolkten. Nu zijn het de verkopers van selfiesticks.

Wat helemaal lachwekkend is dat zijn al die toeristen die bij beroemde bezienswaardigheden dezelfde trukendoos tevoorschijn toveren door allerlei vreemde poses aan te houden. Bekende voorbeelden hiervan zijn natuurlijk het leunen tegen de toren van Pisa, het tussen de vingers houden van de Eiffeltoren, het op een hand dragen van de piramide van Cheops of net doen alsof je op een wolkenkrabber staat. Iedere stedentrip verbaas ik me er weer over hoe belachelijk mensen staan te doen en dat eigenlijk ook nog eens als een soort van groepsproces lijken te doen. Als je bijvoorbeeld bij het Louvre staat dan zie je ze in rij staan om met dezelfde pose bij de glazen piramide te gaan staan die op het plein staat.

Tijdens een workshop columns schrijven die ik vorig jaar gevolgd heb was de eerste opdracht die we kregen er meteen eentje die over selfies ging. We moesten in groepjes van twee over selfies schrijven: de ene persoon een pro-selfie column en de ander een anti-selfie column. Ik was de pineut om een pro-selfie stuk te moeten schrijven. Pittig, want ik begrijp die doorlopende zelfverheerlijking niet. Misschien is het een generatie-kloof, misschien ligt het eraan dat ik mijn eigen hoofd niet zulk geschikt fotomateriaal vind, maar veel waarschijnlijker is het omdat ik liever vastleg wat ik zie dan dat ik de behoefte voel om door middel van mijn gezicht op een foto vast te moeten leggen dat ik ergens geweest ben.

Reisorganisatie Neckermann zocht uit wat nou de do’s en dont’s op het gebied van selfies zijn. Met andere woorden: hoe creëer je de perfecte selfie? Ze hebben ons een infographic toegestuurd waar op informatieve maar zeker ook humoristische wijze de 8 do’s en dont’s op het gebied van vakantieselfies op vermeld staan. Voor wie graag selfies op vakantie maakt die heeft zeker wat aan deze tips. Zelfs voor wie geen selfies maakt is het een leuke infographic, want het geeft ook wat feiten en cijfers over het fenomeen selfies.

8-Dos-Donts-Perfecte-Vakantie-SelfiePlaats een reactie