Sheik Zayed Moskee in Abu Dhabi

Wanneer je Abu Dhabi bezoekt is de Sheik Zayed Moskee een absolute must. Deze schitterende moskee is de grootste in de Verenigde Arabische Emiraten en behoort tot de grootste moskeeën ter wereld. De moskee werd vernoemd naar de eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan. In 1996 werd er begonnen met de bouw van de moskee die de culturele diversiteit binnen de islamitische wereld en de historische en moderne waarden van architectuur en kunst moest samenbrengen. Tevens moest het een plek worden waar niet-moslims op ongedwongen wijze kennis kunnen maken met de islam.

Geschiedenis

Het ontwerp van de moskee is geïnspireerd door de Mogol-architectuur waarin Moorse en Perzische invloeden zijn verwerkt. Omdat één van de belangrijkste waarden verbondenheid op aarde is werden er veel kunstenaars en materialen uit alle uithoeken van de wereld ingezet. De Sheik Zayed Moskee is opgetrokken uit voornamelijk natuurlijke materialen zoals marmer, goud, edelstenen keramiek en kristal. Bloemen hebben een prominente rol in de Sheik Zayed Moskee. Overal zijn bloemenpatronen verwerkt. In de vloer, de pilaren en de muren zijn de meest schitterende bloemmotieven te vinden. Dit patroon vind je ook terug in het gigantische tapijt in de gebedsruimte van de moskee. Dit grootste tapijt ter wereld heeft een oppervlakte van 5.627 vierkante meter en werd gemaakt door ruim 1.200 wevers en technici. Het tapijt telt in totaal meer dan 2,2 miljard knopen en weegt ongeveer 47.000 kilo. In de gebedsruimte van de Sheik Zayed Moskee vind je ook de indrukwekkende kibla. Deze muur geeft aan in welke richting de heilige stad Mekka ligt en is versierd met schitterende Koefische kalligrafie. De 99 namen van Allah zijn op indrukwekkende wijze weergegeven op de muur.

Bezoek

De Sheik Zayed Moskee is gratis te bezoeken. Alleen tijdens het vrijdaggebed is de moskee gesloten voor toeristen. Er wordt wel van bezoekers verwacht dat ze zich houden aan bepaalde kledingvoorschriften. Zo dienen zowel mannen als vrouwen losse en bedekkende kleding te dragen. Tevens dienen vrouwen tijdens een bezoek aan de moskee een hoofddoek te dragen. Mocht je die niet bijhebben, dan kun je er eentje van de moskee lenen.Plaats een reactie