Sigaretten meenemen

De douane in verschillende landen van de E.U. hanteert verschillende regels wat betreft de invoer van sigaretten. Volgens de site van de Nederlandse douane mag je 200 sigaretten per persoon (17 jaar of ouder) meenemen als je buiten de Europese Unie naar Nederland of een ander land in de Europese Unie reist. Deze informatie klopt niet. Er zijn landen die er hun eigen regels op na houden, zoals Hongarije. De site Landenportal heeft al meerdere e-mails ontvangen van mensen die aan de grens tussen Servië en Hongarije problemen kregen als ze een slof sigaretten bij zich hadden.. Het schijnt dat de Hongaarse douane een limiet hanteert van slechts 40 sigaretten (= 2 pakjes van 20 sigaretten) per persoon. Overschrijd je die, dan loop je tegen fikse boetes aan.

Lees onderstaande e-mail maar eens die Landenportal recent ontving naar aanleiding van hun informatie over de invoer van sigaretten:

“Wij (3 personen) zijn vorige week met de auto over de grens van Servie naar Hongarije gereden. Met 3 sloffen van elk 200 sigaretten.

Douane Hongarije vraagt: Heeft u wat aan te geven? Nee (wij dachten dat het mocht)
Heeft u sigaretten? Ja (douane vindt dat we hebben gelogen want we mogen vlgs hun per persoon 2 pakjes van elk 20 sigaretten meenemen)
Twee-en-een-half-uur zijn we vastgehouden. Boete van 60.000 Hongaarse Forinten (212 euro) en sigaretten inleveren, behalve 6 pakjes (2 pakjes x 3 personen).

Klacht bij onze douane ingediend wegens het ontbreken van deze informatie op de website. Bij uw opmerking staat “slechts 1 pakje van 20 sigaretten toestaat”. Dat moet dus zijn 2 pakjes”

Dit document van de Nederlandse ambassade in Hongarije bevestigt bovenstaand verhaal. Pas dus op als je met sigaretten van Servië naar Hongarije reist!Plaats een reactie