Skiën in Tsjechië

Dé wintersportgebieden van Europa vind je natuurlijk vooral in de Alpen. Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Zwitserland behoren al jarenlang tot de grootste wintersportbestemmingen voor Nederlanders. Slechts een klein percentage wijkt uit naar andere skibestemmingen zoals Tsjechië, Polen, Spanje, Andorra, Scandinavië of in de Balkan. De redenen hier voor lopen uiteen. De belangrijkste redenen om voor de Alpenlanden te kiezen zijn de hoge sneeuwzekerheid, de vele pistes en de jarenlange wintersportcultuur die ervoor zorgt dat je als wintersporter alle voorzieningen zult hebben die je nodig hebt.

Voor beginnend skiërs en vooral voor gezinnen met jonge kinderen kan Tsjechië een goed alternatief zijn. Vooral het skigebied aan het Lipnomeer is inmiddels vrij populair onder Nederlandse toeristen. Met name in de weken van de Kerstvakantie lijkt er in Lipno nad Vltavou meer Nederlands dan Tsjechisch gesproken te worden. Wintersport aan het Lipnomeer heeft als voordeel dat het minder duur is en dat de rit er naartoe vaak minder filegevoelig is dan de routes richting Oostenrijk en Zwitserland. Bij winters weer rijd je het beste over Linz. Je hebt in dat geval ook geen sneeuwkettingen nodig.

De twee grote nadelen van skiën of snowboarden aan het Lipnomeer zijn de lagere sneeuwzekerheid en het lage aantal pistes, die ook nog eens erg kort zijn. Langer tochten maken zonder dat je een skilift hoeft te gebruiken kan hier niet. Je zult na elke afdaling van ongeveer 10 tot 20 minuten de skilift opnieuw opzoeken. Voor de sneeuw wordt niet alleen vertrouwd op de natuur. Daarom zijn er sneeuwkanonnen die voor witte pistes zorgen. Deze kunstsneeuw houdt het tot 6 graden boven nul.

Wie overweegt naar Tsjechië te gaan voor de wintersport en voorbereid is op een lagere sneeuwzekerheid en korte pistes die zal niet teleurgesteld worden. Wie echter gewend is om in grotere en hoger gelegen skigebieden op de latten te staan die zal het Lipnomeer hoogstwaarschijnlijk een redelijke afknapper vinden. Zeker als je normaal rode of zelfs zwarte pistes afdaalt dan is er in Tsjechië geen uitdaging te vinden.Plaats een reactie