Slapen in een gevangenis

Tijdens mijn reizen bezoek ik weleens een gevangenis. Geen huizen van bewaring waar nog gedetineerden in verblijven, maar gevangenissen die een historische waarde hebben. Zo moest ik tijdens mijn reis naar San Francisco natuurlijk de boottocht maken naar Alcatraz, waar onder andere de beroemde crimineel Al Capone een deel van zijn leven onvrijwillig door heeft gebracht. Twee jaar later bezocht ik Robben Island tijdens een dagje Kaapstad. Dat is de plek waar de latere Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela 28 jaar lang in gevangenschap door heeft gebracht.

Tijdens de bezoeken aan dat soort beroemde gevangenissen probeer je je een voorstelling te maken hoe het is om om zo’n plek te leven. Alleen al het aanschouwen van de kleine cellen maken me al claustrofobisch. Wat ik eigenlijk nooit geweten heb, is dat je tegenwoordig in een gevangenis kunt slapen. Bij toeval stuitte ik op de website waarovernachtenin.nl op een artikel over slapen in een gevangenis. Zij omschrijven het als een bijzondere overnachting. Dat geloof ik wel. Het schijnt dus dat steeds meer gevangenissen op een gegeven moment een andere functie krijgen. De laatste tijd is er een trend dat steeds meer van dit soort instituten omgetoverd worden tot een hotel.

Het overnachten in een voormalige gevangenis is natuurlijk totaal anders dan wanneer je in een echte cel opgesloten zit. Dat gevoel van vrijheidsberoving zul je (gelukkig) niet ervaren tijdens je vakantie in een gevangenis. Dit soort hotels kiest er juist vaak voor om hoogstaand comfort aan te brengen in een unieke setting. De gevangenisbeleving zit hem vooral in elementen zoals tralies, hekken en de manier waarop centrale ruimtes ingericht zijn.

Ben je nieuwsgierig waar je in Nederland in een gevangenis kunt overnachten? Bekijk dan deze 8 gevangenishotels in Nederland (waaronder eentje met een Michelinsterrenrestaurant).Plaats een reactie