Slotjes

Een vrij jonge traditie die overal in de wereld opduikt zijn de zogenaamde ‘locks of love’. Je hangt een hangslotje aan een brug met daarom de namen van twee geliefden en de datum van die dag. Op deze manier verzegelt men de liefde voor elkaar. De slotjes zie je vooral aan bruggen. Ik heb ze inmiddels al aan tientallen bruggen gezien, o.a. in Rotterdam, Keulen, Helsinki, Milaan en Parijs.

Op sommige plekken wordt het gedoogd, soms halen gemeentes de slotjes weg en op andere plekken wijst de gemeente een plek aan die er expliciet voor bedoeld is. De vraag is of het een romantisch gebaar is of juist een vorm van vervuiling van het straatbeeld. Want juist omdat het op zoveel verschillende plekken opduikt verliest het op de een of andere manier aan kracht. Zo zag ik laatste een hek langs het strand in Puerto del Carmen (Lanzarote) waar je ook al van die slotjes zag hangen.

Uniek is het romantische gebaar dus eigenlijk al lang niet meer. Straks ga je de slotjes nog tegenkomen op elke uithoek van de wereld, zoals op de Rucphense Heide, Timboektoe of op Bora Bora.

Wat vinden jullie ervan? Is het een plaag of is het nog steeds een mooie uiting van de liefde tussen twee mensen?



Plaats een reactie