Smartphonegebruik op vakantie

Het gebruik van de smartphone is voor velen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. De steeds maar in grootte toenemende internetbundels, de groeiende mogelijkheden van de smartphones en het feit dat steeds meer telefoons (spat)waterdicht zijn zorgen ervoor dat je nog gemakkelijker je telefoon pakt dan vroeger. Deze trend zet zich ook duidelijk voort op vakantie. Tegenwoordig heeft bijna ieder gezinslid wel een smartphone. Deze gaan trouw mee op vakantie, want zelfs als je geen internetverbinding het kun je deze handige apparaatjes nog voor van alles gebruiken. Denk hierbij aan foto’s maken, navigeren, spelletjes doen en de laatste boeken of artikelen lezen.

Steeds meer online

Het online gaan in het buitenland is veel laagdrempeliger geworden. De tijd dat je een internetcafé in moest gaan is in veel gevallen al lang passé. De opkomst van Wi-Fi en mobiel internet via het mobiele netwerk heeft het internetgebruik in het buitenland in een stroomversnelling gebracht. Wat de afgelopen jaren het aantal uren dat we op vakantie gaan steeds verder opgestuwd heeft is de betere toegankelijkheid tot het internet. Wi-Fi is tegenwoordig in de meeste accommodaties gratis en van steeds betere kwaliteit. De tijd dat er één access point was en je met z’n allen bij de receptie moest gaan zitten is ook vrijwel over. Op steeds meer plekken heb je draadloos internet in de gehele accommodatie, dus ook rond het zwembad of zelfs op het strand. Het wordt dus veel gemakkelijker om even e-mail te lezen, te whatsappen of een update op social media te plaatsen.

Goedkoper

Is er geen Wi-Fi voorhanden dan heb je altijd nog het mobiele netwerk. Door roamingkosten is dat altijd prijzig geweest. Sinds dat je binnen de Europese Unie met je normale internetbundel kunt gaan surfen is die drempel helemaal weggenomen. Netflix streamen in Griekenland of urenlang op YouTube zitten in een kroeg op Malta is daarom geen enkel probleem meer als je bundel groot genoeg is. Op mobiel.nl zie je steeds meer abonnementen waarbij er onbeperkt internet aangeboden wordt. In Europa kan er dan nog wel een beperking zijn, maar dan nog heb je minstens enkele gigabytes aan data ter beschikking. Ook voor landen buiten de EU bieden steeds meer providers steeds betere voordeelpakketten aan, waardoor de drempel om op vakantie online te gaan ook op verre bestemmingen steeds vaker weggenomen wordt.

Gewenst?

De vraag is of hoe positief de ontwikkeling is dat we gemakkelijker en goedkoper online kunnen gaan op vakantie. Ik las recent een roaming onderzoekje van mobiel.nl waarin naar voren kwam dat men op vakantie het surfgedrag van thuis steeds meer doorzet sinds daar geen financiële consequenties aan hangen. Aan de andere kant geeft een redelijk deel van de respondenten ook aan dat ze zich wel kunnen storen aan het veelvuldige gebruik van de smartphone door medereisgenoten. Dat is ook een gevoel dat ik heb. Ga online als je dat nodig vindt, maar vergeet vooral niet om te genieten van het moment. Daar heb je je smartphone niet voor nodig. Gun je mobieltjes ook op z’n tijd vakantie, zodat jij optimaal van je welverdiende vakantie kunt genieten!Plaats een reactie