Speciale vaccinatiereizen

Stel je je voor dat je naar een geweldige vakantiebestemming zoals Kaapverdië, Mauritius of Thailand reist en vervolgens daar tijdens een aangenaam verblijf van drie weken je vaccinaties haalt tegen COVID-19. Vervolgens vlieg je gebruind, uitgerust en gevaccineerd huiswaarts. Een prima scenario toch? Zeker nu het er naar uitziet dat de mensen die niet tot de risicogroepen behoren of in de zorg werkzaam zijn nog maanden moeten wachten op hun bescherming. Alleen al in mijn directe omgeving hoor ik mensen die zo’n vaccinatiereis zeker zouden overwegen als die optie er zou zijn. Voor de bestemmingen die zo’n mogelijkheid zouden bieden zou het betekenen dat er weer inkomsten uit toerisme binnen zouden vloeien. Commercieel gezien is het natuurlijk aantrekkelijk om toeristen voor minstens drie weken binnen te halen. De vraag is alleen of het ethisch verantwoord is om dergelijke reizen aan te bieden.

De keerzijde

Stel dat er bestemmingen zouden zijn die vaccinatiereizen aan zouden bieden, dan heeft dat verschillende directe gevolgen. De zogenaamde keerzijde van de medaille, zeg maar. Het grootste nadeel is er eentje voor de bevolking van het land waar je je vaccin gaat halen. Er van uitgaande dat er de komende maanden meer vraag is naar coronavaccinaties dan dat er aanbod is van de juiste vaccins, betekent het verkopen van vaccins aan buitenlandse bezoekers dat er minder vaccins voor de lokale bevolking beschikbaar zouden zijn. Dat maakt zowel individuen als de gehele samenleving op die bestemming langer kwetsbaar tegen het beruchte virus. Vooral symbolisch gezien is dit op z’n minst vervelend te noemen. De rijken zouden profiteren van de kwetsbaarheid van de armeren. Iets wat in de geschiedenis al geregeld voorgekomen is.

Zwarte markt

Misschien dat het openlijk aanbieden van vaccinatiereizen vanwege de ethische vraagstukken niet zomaar plaats zullen gaan vinden. Imagoschade is een kwestie die niet onderschat moet worden. Daarnaast kunnen dergelijke constructies tot allerlei conflicten gaan leiden. Bijvoorbeeld met de farmaceuten die de vaccins produceren en (bijna) tegen kostprijs leveren. Waarom zouden zijn daar genoegen mee nemen als derden flinke winsten maken met dergelijke constructies. Het zou mij zelfs niet verbazen als op dit moment invloedrijke mensen nu al in landen waar dat kan een inenting gaan halen. Zeker in het geval dat deze mensen van groot belang zijn voor het land waar de vaccinatie plaatsvindt. Een zwarte markt in coronavaccinaties is daarom ook niet ondenkbaar.

Veiligheid

De vraag is wie er bijvoorbeeld naar Rusland of China zou vliegen om een daar ontwikkeld vaccin in te laten spuiten, waarvan we in Europa niet weten hoe veilig het is. Stel je voor dat de bijwerkingen van een Spoetnik V spuitje erger zijn dan een hoofdpijntje of wat pijnlijk spieren? Zou je het risico nemen om dat in te laten spuiten? Ook dat zijn vragen die je jezelf moet stellen.

Registratie

Hoe zit het verder met de registratie van je vaccinatie als je die via een omweg haalt? Stel je voor dat je een vaccin ingespoten krijgt dat niet op de juiste administratieve wijze verwerkt wordt. Het zou dan zomaar kunnen dat bijvoorbeeld de Nederlandse overheid je als ongevaccineerd beschouwt. Dat zou zomaar hindernissen op kunnen leveren bij het vliegen in de toekomst of bij het deelnemen aan evenementen waarbij er een vaccinatiebewijs gevraagd wordt. Of dat gaat gebeuren is natuurlijk nog de vraag, maar uitsluiten moet je dat niet.

Komen er georganiseerde vaccinatiereizen?

Dat er mensen naar een ander land zullen gaan reizen om daar de nodige COVID-19 vaccinaties te gaan halen is wat mij betreft vrijwel zeker. De vraag is vooral of dit op kleine schaal gaat gebeuren waarbij er gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden om via een omweg ergens anders een vaccin te krijgen of dat er op georganiseerde wijze vaccinatiereizen aangeboden zullen worden. Zou een reisorganisatie hieraan mee durven en willen werken? De toekomst zal het ons leren.Plaats een reactie