Stakingen slecht voor imago Griekenland

De mogelijke stakingen in Griekenland deze week zullen ongetwijfeld zorgen voor een nieuwe deuk in het imago van Griekenland. Gisteren meldden de media dat er vrijwel zeker twee stakingen plaats zullen gaan vinden door de Griekse luchtverkeersleiding. Het gevolg zal zijn dat er niet meer van en naar Griekenland gevlogen kan worden, met alle gevolgen van dien voor toeristen die naar huis willen en mensen die nog op vakantie naar de Griekse eilanden moeten vertrekken.

De eerste staking staat op dit moment gepland voor vanavond 21:oo uur en zou exact 48 uur moeten duren. Dinsdag om 21:00 uur zou de tweede staking moeten beginnen die ook weer bijna 48 uur zal duren. De reisorganisaties zijn nu aan het kijken hoe ze hun klanten van en naar eilanden zoals Kreta, Kos en Rhodos kunnen vliegen.

Beroerd moment

Voor het Griekse toerisme is het moment van de stakingen zeer beroerd. Het imago van Griekenland als vakantieland heeft de laatste jaren al zoveel deuken opgelopen. Is was er de Griekse economische crisis waarbij toeristen ineens niet meer konden pinnen en de economie eventjes stil kwam te staan. Zakken vol geld vanuit de EU hebben dit probleem uiteindelijk voorlopig opgelost. Daarna was er de vluchtelingencrisis waarbij er in de media volop beelden getoond werden van de stroom aan vluchtelingen die vooral naar eilanden zoals Kos en Samos kwamen. Ook deze crisis is inmiddels beteugeld en het leven gaat weer als normaal door in Griekenland.

In de hoofden van toeristen zit echter nog steeds het beeld van tenten met vluchtelingen op straat en wie een beter geheugen heeft, ook van de lege pinautomaten en wanhopige Grieken. En als er iets is wat een gemiddelde toerist niet wil dan is het een probleem op vakantie. Mensen die deze week zelf getroffen worden door de stakingen die zullen mogelijk volgend jaar een andere vakantiebestemming kiezen. Ook mensen die de verhalen deze week lezen of horen zullen deze negatieve ervaring met Griekenland meenemen in hun besluit over de vakantiebestemming voor volgend jaar.

Het is dan ook erg jammer dat de Griekse luchtverkeersleiding dit moment, zo aan het einde van het vakantieseizoen, heeft gekozen voor stakingen. Beter hadden ze gewacht tot november, omdat er dan amper toeristen getroffen worden. Nog steeds ellendig voor andere passagiers, maar de imagoschade is dan veel minder. Griekenland kan dit soort problemen gewoonweg niet hebben op de weg terug vanuit een diep dal.

Update: stakingen afgeblazen

Op het allerlaatste moment zijn de stakingen afgeblazen. Voor de reisorganisaties is er wel een kostenpost ontstaan vanwege de maatregelen die al genomen waren.Plaats een reactie