Sziget 2013

Al sinds jaar en dag gaan de Nederlanders in grote getale naar het Sziget Festival in Boedapest.
Zeven dagen lang is er dan op een eiland in de Donau, het Obuda eiland, een enorm groot festival. De naam Sziget betekent overigens eiland in het Hongaars.

Een festival dat niet vergelijkbaar is met De Nederlandse grote Festivals. Zo duurt, zoals eerder al gezegd, Sziget maar liefst 7 dagen. Een festival als Lowlands telt 3 dagen en is daarmee voor Nederlandse begrippen lang.
Het eiland waar het Sziget festival plaats vindt heeft een enorme omvang. Vele malen groter dan de grote Nederlandse Festivals. Ook de Festival Campings zijn op het Eiland. Op deze manier kun je jouw tent in de buurt van je favoriete podium installeren en kruip je vanuit je tent zo het festivalterrein op.
Een ander sterk punt voor het Sziget festival zijn de prijzen. Een halve liter bier kost er ongeveer 600Huf . Dat is pakweg 2,50 euro. Dit is op een Nederlands Festival veel duurder. Ook het eten is zeker nog betaalbaar en in zeer ruime variatie aanwezig. Uiteraard zijn er de typisch Hongaarse gerechten en de te verwachten  festivalsnacks te krijgen, maar ook eten uit alle windstreken van de wereld. Ik heb zelfs een grote gele M gezien.

Ook is het toegestaan om je eten en drinken van buiten het Festival terrein te halen. Hiermee kun je de kosten nog meer drukken. Zo kost een halve liter bier in de kleine winkeltjes net buiten het festival vaak nog maar 1,25 euro. Zelfs met je vliegticket of met de auto met een groep vrienden is het Sziget Festival  per persoon niet veel duurder dan 3 dagen flink feest vieren op het Lowlands festival of Pinkpop. Echter heb je op Sziget wel meer dan een dubbel zo lange periode  feest.

Al deze factoren , met zeker als laatste het kostenaspect, spelen mee dat er vorig jaar zo’n 15.000 Nederlanders het festival bezochten.
Voor 2013 ligt dit aantal nu al op 18.000 bezoekers.  Dit is een flink aantal, maar er moet rekening mee gehouden worden dat het Sziget Festival bijna 400.000 bezoekers trekt, waarvan zo’n 90.000 buitenlanders, aldus de organisatie van het festival dat wordt geleid door de heer Charles Gerendai, gisteren tijdens de jaarlijkse persconferentie tijdens het Sziget festival.

Sziget geeft bezoekers de mogelijkheid om een ook kaarten te kopen van een bepaalde dag of dagdeel. Een groot deel van de kosten wordt gedragen door de bezoekers uit het buitenland. Zij kopen tickets voor de gehele duur van het festival. Zonder deze internationale toestroom wordt het organiseren van een dergelijk Festival lastig. De Hongaren hebben erg te lijden onder de economische crisis die er op dit moment is en een groot deel van de begroting van het festival is gebaseerd op de 7 dagen tickets.

Vele Nederlandse acts zijn en waren er  tijdens editie van dit jaar te bewonderen. Voor het eerst is er zelfs een Holland meets Hungary podium. Naast een trefpunt voor veel Nederlandse bezoekers worden alle optredens verzorgd door Nederlanders.

Het is gewoonweg één van de beste Festivals van Europa met daarbij ook nog een zeer aangename sfeer die het plaatje compleet maakt.

Dus weet je nog niet wat je volgend aar wilt doen tijdens je vakantie; ga dan nu al je kaartjes boeken en laat je onderdompelen in de wereld van de Sziget Republiek.

Auteur: Vincent Luijer

 

 Plaats een reactie