Tapas in Barcelona

Over de hoofdstad van Catalonië is al veel gezegd en geschreven. Is ook niet zo gek als je bedenkt wat een rijke cultuur hier te vinden is. Denk bijvoorbeeld maar aan de mooie gebouwen van Gaudi en de indrukwekkende architectonische hoogstandjes. Ook haar ligging is zeker niet in het Nadeel van Barcelona. Een indrukwekkende stad pal aan de Middellandse Zee. Strand en cultuur overlappen elkaar hier zonder problemen. Dus als je iets wilt schrijven over deze stad dan moet dat toch enigszins een andere invalshoek hebben; vandaar de tapas van deze stad.

Oorsprong
Het verhaal van de oorsprong van de tapas is best wel leuk. Tapas is het meervoud van tapa.  In het Spaans afkomstig van het woord Tapar; wat afdekken betekent. Er wordt dan ook verondersteld dat het de gewoonte was om een drankje af te dekken met een stukje brood of ham. Deze traditie zou dan weer zijn begonnen omdat de ruiters van Karel V tijdens hun tussenstop in de herbergen iets dronken, maar vervolgens te dronken waren om verder te gaan. Karel de vijfde heeft toen verplicht gesteld dat er bij drank ook een klein hapje moest zitten.

Tegenwoordig
Waar tapas vroeger een stukje brood of ham waren om samen met je drank te nuttigen is het tegenwoordig het fundament van de Spaanse gastronomie. Voor goede tapas worden verse producten gebruikt van een hoge kwaliteit. Tot voor kort kon je zelfs in het niet zo ver van Barcelona gelegen ‘El Bulli’ tapas eten.

Barcelona en tapas
Overal in Spanje zijn de tapas niet meer weg te denken en kom je dan ook tapasbars tegen. Zo ook in de Catalaanse hoofdstad. Natuurlijk kan je het beste wel een beetje research doen om erachter te komen wat een goede plaats is voor het nuttigen van tapas in Barcelona. De kwaliteit kan namelijk nogal verschillen. Gelukkig heeft de stad tal van goede tapasbars, te veel om op te noemen in dit artikel. Voor iedere prijscategorie kun je hier tapas eten. Goedkoop hoeft niet altijd per se een mindere kwaliteit te betekenen.Plaats een reactie