Verkiezingsuitslag Griekenland heeft gevolgen voor toerisme

In Griekenland is er tijdens de verkiezingen gekozen voor een politieke koerswijziging. Syriza, de alliantie van linkse partijen, heeft de Griekse verkiezingen gisteren overtuigend gewonnen. Hoewel Syriza waarschijnlijk geen absolute meerderheid binnen het Griekse parlement heeft, zal de vrekiezingsuitslag wel het begin zijn van een andere politieke koers in Griekenland. Ook voor het toerisme heeft dit vrijwel zeker gevolgen.

Anti all-inclusive

Syriza is op zijn zachtst gezegd geen voorstander van het all-inclusive toerisme dat ook in Griekenland de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt heeft. Hoewel het wel zorgt voor een goede concurrentiepositie tussen spelers zoals Turkije en Egypte, draagt het all-inclusive toerisme te weinig bij aan de lokale economie in Griekenland. Het geld wordt vooral verdient door grote touroperators die buiten Griekenland gevestigd zijn en in Griekenland vooral door grotere hotelketens. De machtige rijken worden zo in Griekenland steeds rijker, terwijl de lokale ondernemer het steeds moeilijker krijgt.

Syriza is een voorstander van een serieuze hervorming van het toerisme in Griekenland. Geen all-inclusive resorts, maar kwaliteitstoerisme waarbij de toeristen vooral hun geld uitgeven bij locale hoteliers, tavernes en winkels. Een mooi streven, maar de vraag is of zo’n radicale koerswijziging wel een haalbare kaart is? Wat als de nieuwe regering inderdaad in sneltreinvaart gaat proberen all-inclusive vakanties te weren op eilanden zoals Kreta, Rhodos, Corfu en Kos? Is de toerist die nú naar Griekenland komt ook bereid om te komen als er geen all-in vakantie gevierd kan worden?  Gaat een ban op all-inclusive toerisme op korte termijn geen desastreuze gevolgen hebben voor het aantal toeristen dat in de zomermaanden naar Griekenland vliegt? De toeristische sector vreest het ergste.

Grexit

Syriza is niet blij met de huidige voorwaardes waaronder de Europese Unie leningen heeft verstrekt aan de Grieken. Ze zullen snel in onderhandeling willen gaan met Europa over soepele voorwaarden. Er wordt gevreesd dat Griekenland en Europa er niet uit zullen komen, waarna er mogelijk op een Griekse exit uit de euro zou kunnen volgen. De vraag is of zowel Griekenland als Europa het op zo’n ‘Grexit’ zullen sturen of dat ze er samen uit zullen komen. De onzekerheid over de rol van Griekenland binnen Europa en de euro zorgt voor onzekerheid bij toeristen. De vraag is of dat terecht is. Stel dat de euro echt exit is voor Griekenland, dan is de euro nog steeds een betaalmiddel waarmee je in Griekenland lokale valuta (de Nieuwe Drachme?) kunt wisselen. Voor toeristen zou er niet zoveel veranderen, behalve dat je weer om moet gaan rekenen.

Onzekerheid

Wat er de komende maanden gaat gebeuren in Griekenland is onzeker. Voor alle partijen is het van belang dat er wel zekerheid komt en dat iedereen zich in kan gaan stellen op de nieuwe koers die gevaren gaat worden. Wat de gevolgen voor het toerisme ook mogen zijn, zolang als dat er geen koers uitgestippeld is moet je je als toerist nergens zorgen om maken. Ik ga in juni in ieder geval zelf naar Rhodos en zal ook de komende jaren best regelmatig in Griekenland komen. Of ik nou met de euro kan betalen of niet!



Plaats een reactie