Toeristenvallen in Athene

Net als iedere grote Europese hoofdstad kent ook de Griekse hoofdstad Athene een aantal toeristenvallen. Wie niet oplet die zou zomaar het slachtoffer kunnen zijn van oplichting, misleiding of diefstal. Taxi-cowboys, bar oplichters en valse politieagenten liggen op de loer om toeristen wat geld lichter te maken.

Baroplichterij gebeurt door een stromannetje en een bar samen. Op straat raak je aan de praat met een Griek die vertelt dat hij in Nederland is geweest, heeft samengewerkt met Nederlanders of een familielid in Nederland heeft wonen. Hij nodigt je uit voor een drankje in een bar. Goedgelovig als je bent volg je. Eenmaal in de bar wordt je ’toevallig’ aangesproken door een vrouw. Ze gebruikt haar charmes om ervoor te zorgen dat je ook haar een drankje aanbiedt. Wat je op dat moment nog niet weet is dat juist dat drankje het duurste in de hele bar is. Niet betalen is geen optie zodra je ingestemd hebt.

Met taxi’s moet je ook oppassen in Athene. Een taximeter die kapot is en geen vooraf afgesproken prijs kost je waarschijnlijk een astronomische prijs voor de taxirit. Pas ook op met taxichauffeurs die je wel af willen zetten bij een goede bar of restaurant. Grote kans dat ze hiervoor een dikke commissie krijgen die jij uiteindelijk via de rekening van de bar of het restaurant betaalt.

Valse politieagenten zijn oplichters die zich valselijk uitgeven voor politieagenten. Ze spreken je op straat aan in burgerkleding, laten eventjes snel een namaak identiteitskaart van de politie zien en vertellen je dat er veel vals geld in omloop is in Athene. Ze willen je paspoort of ID-kaart en natuurlijk ook je geld controleren. Na de controle krijg je alles terug minus een deel van het geld dat ze tijdens de controle op slinkse wijze hebben weten te ontvreemden van jouw geld.

Geen echte toeristenval maar wel algemeen bekend is dat je voor souvenirs in de wijk Plaka en aan het plein Monastiráki waarschijnlijk veel meer geld betaalt dan elders in Athene. Probeer daarom om de prijzen te vergelijken, ding af waar het kan en laat iets liggen als je gevoel zegt dat het te duur is.1 gedachte over “Toeristenvallen in Athene”

  1. Geachte mensen, ik ga binnenkort naar Athene en ik heb al veel gelezen over die oplichterij. Vooral ik reis alleen en dus een gemakkelijke prooi voor oplichters zoals die agenten bijvoorbeeld Wat kan je hier tegen doen? Kan je ze niet gewoon wandelen sturen? Of moet je je echt laten doen?

    Georg

    Beantwoorden

Plaats een reactie