Tolvignetten in Europa

Ben je van plan om binnenkort met de auto of camper op vakantie te gaan? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden op de reis. Zo is het in veel Europese landen verplicht om over een vignet te beschikken. Tegenwoordig zijn de meeste vignetten digitaal en kun je snel en makkelijk online een vignet kopen. Het kenteken wordt verwerkt in de database van het desbetreffende land en gecontroleerd a.d.v. camera’s langs de weg.

Vignet kopen

Naast vignetten zijn er ook een aantal veiligheidsproducten in de auto verplicht, welke producten verplicht zijn, verschilt per land. Doorkruis je nog landen op weg naar je vakantiebestemming? Vergeet dan ook niet voor deze landen alle verplichte producten aan te schaffen. Maak het jezelf gemakkelijk door alle verplichte producten voor jou reis in één keer te bestellen via www.autotolvignetten.nl. Je voert simpelweg plaats A naar B in en de website checkt welke producten verplicht zijn voor jou reis.

Overzicht per land

Oostenrijk
Op alle snelwegen in Oostenrijk heb je voor motorvoertuigen tot 3500 kg een Autobahnvignet nodig. Dit vignet is sinds december 2017 digitaal verkrijgbaar. Het vignet is aan te schaffen voor 10 dagen, 2 maanden of voor een jaar. Naast het vignet dien je te beschikken over een gevarendriehoek, verbanddoos en veiligheidshesjes voor elke inzittende.

Zwitserland
Op de Zwitserse snelwegen is een Autobahnvignet voor Zwitserland verplicht. De vignetplicht geldt voor alle voertuigen met een gewicht tot max. 3500 kg, daarnaast moet voor een caravan of aanhanger een extra vignet aangeschaft worden. Het vignet is één kalenderjaar geldig en dient op de voorruit geplakt te worden. Naast het vignet is ook een gevarendriehoek verplicht om mee te hebben op reis.

Duitsland
Ben je van plan om met de auto door of naar Duitsland te rijden? Houdt er dan rekening mee dat je een milieusticker nodig hebt bij het betreden van een Duitse milieuzone. Een milieusticker is een bewijs dat het voertuig aan de emissienormen voldoet.

Hongarije
Sinds enkele jaren is het in Hongarije verplicht om over een vignet te beschikken als je gebruik maakt van de nationale auto- en snelwegen. De vignetplicht geldt voor alle voertuigen. Het vignet is digitaal te verkrijgen voor 10 dagen, 1 maand of 1 jaar. Naast het vignet is het ook verplicht om een gevarendriehoek, verbanddoos en veiligheidshesje voor elke inzittende te hebben.

Slowakije
Ook voor Slowakije dien je een vignet aan te schaffen als je gebruik maakt van de nationale auto- en snelwegen. De vignetplicht geldt voor auto’s (incl. caravan), busjes en campers tot 3500 kg. Motoren hebben geen vignet nodig. Het digitale vignet is verkrijgbaar voor 10 dagen, 30 dagen en voor 1 jaar. Naast het vignet is het ook verplicht om een gevarendriehoek, verbanddoos en veiligheidshesje voor elke inzittende te hebben.

Slovenië, Tsjechië en Bulgarije
Voor zowel Slovenië als Tsjechië is het verplicht om over een vignet te beschikken als je gebruik maakt van de auto- en snelwegen. Voor Bulgarije geldt de vignetplicht voor het gehele wegennet. Motoren hebben in Bulgarije geen vignet nodig. Voor deze landen zijn vignetten nog niet digitaal verkrijgbaar. De vignetten zijn momenteel alleen aan de grens te koop. Voor zowel Slovenië, Tsjechië en Bulgarije dien je een gevarendriehoek, verbanddoos en veiligheidsvest in de auto te hebben. Daarnaast is het in Slovenië verplicht om reservelampenset mee te hebben en in Bulgarije is het verplicht een auto- brandblusser in de auto te hebben liggen.Plaats een reactie