Top 5 zomerse cocktails

De zomervakanties zijn voor velen begonnen of staan voor de deur. Vaak betekent een vakantie ook genieten van een (extra) glaasje bier, wijn of een heerlijke cocktail. Vooral op zomerse bestemmingen doen cocktails het goed, maar ook op de Noordzeestranden en op terrasjes in steden zoals Antwerpen, Amsterdam of Maastricht zijn de cocktails en longdrinks enorm populair.

Maar wat zijn nou de meest gedronken cocktails door Nederlandse vakantiegangers? Dit jaar blijkt de enorme opmars van gin ervoor te zorgen dat de Gin Tonic bovenaan de lijst van zomerse cocktails staat. De vele combinaties die er te malen zijn en de enorme groei in het aantal Nederlandse ginliefhebbers zorgen ervoor dat de G&T of GT uitgekozen is tot hét zomerse drankje van 2015. Nadat mojito jarenlang de lijstjes van meest gedronken zomercocktails aanvoerde heeft deze klassieker de eerste plek overgenomen.

Een andere klassieker die ineens enorm populair aan het worden is in de betere cocktailbars is de martini. Nee, niet de vermouth die onder de naam Martini verkocht wordt, maar de klassieke cocktail op basis van gin en vermouth. Dit jaar zie je veel varianten van deze cocktail op de kaarten staan, waaronder varianten waarbij de gin vervangen is door vodka. De martini doet het vooral goed op cruiseschepen en in de betere beachclubs. De martini haalt dit jaar net de top vijf niet, maar dat lijkt een kwestie van tijd te zijn.

De top 5 zomerse cocktails van 2015

  1. Gin Tonic. Deze dorstlessende cocktail is er in enorm veel varianten. Er zijn de afgelopen jaren zelfs speciale gin-bars geopend die vrijwel alleen maar gin-tonics serveren.
  2. Mojito. De Cubaanse cocktail op basis van munt, rum, suiker, limoen en spa rood is verfrissend, lichtzoet en iets zurig. Helaas weten ze slechts op weinig plekken een goede mojito te maken.
  3. Cuba Libre. Nog een cocktail/longdrink uit Cuba die al jarenlang enorm populair is en niet weg te slaan is van een goed zomers terras. Een goede Cuba Libre bestaat uit Cubaanse rum, limoen, cola en ijsblokjes. In Europa zie je vaak dat er niet-Cubaanse rum met cola geserveerd wordt in plaats van de echte Cuba Libre.
  4. Spritz. In Oostenrijk en Italië zijn de vele spritz-varianten hét aperitief dat de terrassen aan het einde van de middag domineert. Meest populair op dit moment is de oranje variant op basis van Aperol.
  5. Caipirinha. Uit Brazilië is deze verfrissende cocktail overgewaaid op basis van cachaça, limoen, ijs en suiker. Een Caipirinha drinkt gemakkelijk weg en is iets minder uitgesproken van smaak dan een mojito. Inmiddels wordt deze cocktail ook in allerlei varianten aangeboden zoals op basis van wodka of rum.

 Plaats een reactie