Tuk-tuk’s in Thailand

Tuk-tuk’s lijken een grote rol te spelen in oplichterspraktijken in Thailand. Het programma “Oplichters in het Buitenland” liet gisteren zien hoe de ogenschijnlijk vriendelijke tuk-tuk chauffeurs geld verdienen aan het oplichten van toeristen in onder andere Bangkok en Pattaya. Zij spelen hier de rol die in andere landen vaak aan taxichauffeurs toebedeeld zijn. Zo zie je in de uitzending over Thailand hoe toeristen in het web terecht komen van oplichterspraktijken rondom juwelen en sieraden. Tuk-tuk chauffeurs zorgen ervoor dat toeristen via stromannetjes terecht komen bij juweliers die door de overheid gecertificeerde gouden sieraden met diamanten en saffieren kopen. De sieraden lijken veel goedkoper te zijn van wat ze in Nederland waar zijn. Het team van “Oplichters in het Buitenland” laat zien hoe je als toerist denkt een buitenkansje te krijgen maar in werkelijkheid een oor aangenaaid wordt. Dat je niet zomaar een dure aanschaf moet doen in het buitenland zonder enige kennis of voorbereiding is iets wat iedere toerist in zijn oren zou moeten knopen. Dit geldt niet alleen in Thailand, maar overal waar je zogenaamde buitenkansjes hebt.

In Pattaya, het episch centrum van het sekstoerisme in Thailand, laten ze zien hoe je als mannelijke toerist naar een seksclub geleid wordt als je een tuk-tuk chauffeur vraagt om je naar een bar te brengen. Weinig verrassend als je enigszins bekend bent met de reputatie van Pattaya. Dat je daar vervolgens een poot uitgerukt wordt als je wat drinkt is minder fraai. Iemand die echter een klein beetje wereldwijs is die weet dat de beroepsethiek in die branche anders is dan wat gemiddelde mensen normaal vinden.

Hoewel ik het programma af en toe wel erg sensatiebelust vindt, legt het wel de praktijken bloot waar je als toerist mee te maken kunt krijgen. Een gewaarschuwd mens telt nog altijd voor twee.Plaats een reactie