Bestemmingen — 13 november 2019

De vakantiemarkt is continu in beweging. Het lijkt bijna op een soort van populariteitswedstrijd, waarbij verschillende factoren bepalen wie ‘hot’ is en wie ‘not’. Een natuurramp, een aanslag, economische terugval, een gespannen situatie of een wijziging in het aanbod van vakanties kan al snel leiden tot een verhoogde of verminderde populariteit van een land, eiland, streek of stad als vakantiebestemming. Zo heeft het toerisme naar Griekenland ten tijde van de financiële crisis een serieuze terugval gehad, waar vooral Turkije weer van leek te profiteren. Steden zoals Parijs, Brussel en New York registreerden aanzienlijk minder bezoekers vlak nadat er een aanslag plaatsgevonden had. En wie wilde er nog naar Sint Maarten nadat daar een zware orkaan overheen gewaaid was?

Turkije is zo’n typisch voorbeeld van een land dat toeristisch gezien ups en downs kent. Het land heeft toeristen enorm veel te bieden. Denk aan een rijke historie, een duidelijke eigen identiteit, een heerlijk klimaat en een fantastische mediterrane keuken. En het allerbelangrijkste: Turkije barst van de strandhotels die ervoor zorgen dat het land tot de meest populaire zonbestemmingen van Europa behoort. In het begin moesten de Turkse hotels vooral concurreren op prijs en service. Vijftien jaar geleden betaalde je voor een all-inclusive vakantie in een vijfsterrenresort aan de Turkse kust amper meer dan een vliegreis naar Spanje in een drie- of viersterrenhotel.

De tijden zijn veranderd. De vakanties naar Turkije zijn aanzienlijk duurder geworden. Vraag en aanbod vormen hierin een continu spel. Dit jaar lijkt Turkije weer helemaal teruggekeerd te zijn in de toplijsten van meest populaire Europese strandbestemmingen, na een jaartje of drie iets minder geliefd geweest te zijn. De prijzen lijken hoger dan ooit en het zoekvolume naar bijvoorbeeld Alanya vakantie informatie of tips over andere Turkse badplaatsen neemt toe, zoals wij dat bij onze Turkije sites merken. Waar je vooral in kunt zien dat het land weer helemaal terug is als vakantiebestemming, is dat het steeds lastiger wordt om goedkope Turkije vakanties te vinden.

Tags: , , ,

Delen

Over de redacteur

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer 80 landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals allesovervakanties.nl

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *