Bestemmingen — 15 april 2013

Het programma “Oplichters in het buitenland” liet gisteren een totaal andere kant van de Marokkaanse stad Marrakech zien dan die je in reisbrochures ziet. Met de verborgen camera wordt blootgelegd hoe toeristen de prooi zijn van zogenaamde valse gidsen.

Valse gidsen zijn stromannetjes die je naar winkels en restaurants lokken. “Kom naar de winkel van mijn broer kijken”, ” Ik ken een restaurant waar je wel wijn kunt bestellen bij het eten”. Dit zijn de zinnetjes waarmee toeristen onder andere aangesproken worden. Als je daarna besluit niets te kopen in een winkel dan slaat de sfeer vaak om. De gidsen, taxichauffeurs en de vriendelijke voorbijgangers op straat die je naar een winkel of restaurant gebracht hebben vangen enorme commissies voor het aanleveren van klanten. Deze commissies bedragen niet zelden maar liefst vijftig procent.

Zo zie je ook dat toeristen door taxichauffeurs ongevraagd meegenomen worden naar souvenirwinkels in plaats van naar toeristische attracties zoals afgesproken. Ongelooflijk is hoe de sfeer omslaat op het moment dat je niets koopt onderweg. De taxichauffeurs verdienen op een ritje vaak tientallen euro’s aan commissie op een uitstapje. Als je niets koopt, ben je niet interessant. Niet zelden wordt de rit door een agressieve taxichauffeur afgebroken, waarna je weer bij je hotel afgezet wordt.

Het programma laat verder zien dat het commissiesysteem de prijzen op toeristische plekken in Marrakech hoog houdt, hoe je als toerist bedonderd wordt met zogenaamd antieke producten, hoe men geld af wil dwingen met dieren en foto’s, hoe de sfeer tussen de valse gidsen is en dat politieagenten meedelen in het commissiesysteem. Als toerist ben je in Marrakech een gewilde prooi die vrijwel niet beschermd wordt door de overheid.

De aflevering over Marrakech terugzien kan hier.

Tags: , , ,

Delen

Over de redacteur

Dimi3

Reisjournalist Dimi3 reist 80-100 dagen per jaar en publiceert op tientallen websites reiservaringen, foto's en informatie over allerlei reisbestemmingen. Favoriete bestemmingen zijn Dubai, Mexico, Caribische eilanden, Florida en grote steden zoals Hong Kong, Singapore, Londen en New York.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *