Venetië gaat belasting heffen aan dagjesmensen

Voor sommige steden vormt overtoerisme een serieus probleem. Bestemmingen zoals Amsterdam, Barcelona en Venetië worden overspoeld met toeristen, waardoor er eigenlijk meer bezoekers komen dan deze steden aankunnen. Een manier om bezoek enigszins te kunnen reguleren is door middel van belastingen. En laat Venetië nou een plek zijn waar het prima mogelijk is om ook toeristenbelasting te hebben aan dagjesmensen. Wie overnacht in Venetië die betaalt al jarenlang toeristenbelasting. Dat wordt geïnd via de accommodaties. Maar wat is nou het geval? Slechts twintig procent van alle bezoekers overnacht ook daadwerkelijk in Venetië. De rest zijn allemaal dagjesmensen. Die kunnen bij aankomst in Venetië belast worden. Dat kan omdat het aantal toegangen tot historisch Venetië beperkt is.

Hoe men de belasting gaat heffen, op wat voor manier dat gaat gebeuren, hoeveel je moet gaan betalen en vanaf welk moment dit ingevoerd gaat worden is nog niet zeker. Op internet zie je bedragen voorbijkomen van 2,50 tot 5 euro in het laagseizoen tot wel tien euro per persoon in het hoogseizoen. Het stadsbestuur heeft als doel om voor het hoogseizoen, dat start in het voorjaar, te beginnen met deze heffing voor dagtrippers. De vermoedelijke opbrengsten per jaar worden geschat op zo’n 40 tot 60 miljoen euro. Alles hangt af van de exacte bedragen en natuurlijk het aantal bezoekers dat Venetië bezoekt. Of de heffing een remmende werking zal hebben op het toerisme is de vraag. Mogelijk stagneert het aantal bezoekers slechts. In dat geval kan men natuurlijk altijd beslissen om de tarieven te verhogen.

De inkomsten zullen vooral gebruikt worden om de schoonmaakkosten te dekken die nodig zijn om de stad schoon te houden. De enorme stroom aan toeristen zorgt voor veel afval.Plaats een reactie