Vergeet Rome

Rome staat op de absolute nummer één positie als het gaat om stedentripbestemmingen in Italië. De Italiaanse hoofdstad en voormalige hoofdstad van het vroegere Romeinse Rijk staat zelfs wereldwijd in de top 10 van meest bezochte steden. Dat is niet verbazingwekkend als je kijkt wat voor een schat aan historische bezienswaardigheden hier te vinden is. Daarnaast heeft Rome dankzij de enclave Vaticaanstad ook nog eens het hart van de Rooms-katholieke kerk. Tel daar dan nog eens het aangename mediterrane klimaat en de Italiaanse keuken bij op en je begrijpt helemaal waarom Rome zo’n toeristenmagneet is. Daar zit echter ook de grote valkuil als je het mij vraagt.

Ik ben van mening dat Rome vooral een toeristenstad is, waardoor de echte Italiaanse sfeer een stukje op de achtergrond verdrongen is. Als je een beetje mee wilt proeven van Italië dan kun je Rome misschien beter vergeten. In Rome zijn er redelijk wat straten en pleinen waar meer toeristen rondlopen dan locals. De inwoners van Rome komen alleen maar in het centrum als dat nodig is. Het dagelijks leven speelt zich vooral af in de wijken rondom het centrum, waar de grote aantallen toeristen de prijzen voor eten en drinken niet tot soms krankzinnige prijzen opgedreven hebben.

Mocht je een stedentrip willen boeken en voor zover dat mogelijk is het echte Italië een beetje kunnen proeven, maar wel voldoende te zien en te doen wil hebben, dan zijn er andere alternatieven voor Rome. Zo ben ik zelf aangenaam verrast door Bologna, Turijn en Cagliari. Ook het nog vrij toeristische Milaan is veel authentieker dan Rome en absoluut een vakantie van een paar dagen waard. Een stad die volgens mij ook moet voldoen aan dit beeld is Turijn. Deze Noord-Italiaanse stad staat nog op mijn persoonlijke verlanglijstje. Wat ik tot nu toe over Turijn (of Torino zoals de Italianen het noemen) weet is voldoende om te weten dat het deze stad zeker de moeite waard is. Zelfs in de toeristische streek Toscane kun je nog het echte Italië voelen, ondanks dat deze regio jaarlijks miljoenen bezoekers ontvangt. Voor het prachtige Florence geldt misschien wel hetzelfde als voor Rome, maar in steden als Lucca, Arozzo en in mindere mate Sienna zie, voel en proef je het echte Italië nog.Plaats een reactie