Vijftigplusser past vakantie aan omstandigheden aan

Coronapandemie of niet, tenminste de helft van de vijftigplussers verwacht dit jaar nog lekker op vakantie te gaan. Wel passen senioren hun plannen aan de omstandigheden aan. Twee derde wil in eigen land blijven, het vliegtuig wordt gemeden en ruim de helft van de vakantiegangers beslist pas kort van tevoren wanneer ze vertrekken. Dat blijkt uit Vakantie en Uitjes 2020, een kwantitatief onderzoek onder vijftigplussers in opdracht van Startpagina.nl.

Van flink wat vijftigplussers zijn de vakantieplannen in de war gegooid door (de maatregelen tegen) het coronavirus: bij 42% gaat een vakantie helemaal niet door, bij 21% is deze gewijzigd, bijvoorbeeld uitgesteld of ingekort. De helft van de vijftigplussers verwacht echter dit jaar nog op vakantie te gaan. Van deze groep wil 67% in eigen land blijven. Slechts 3% wil naar een land buiten Europa. Verder verwacht 46% van de respondenten korter weg te zijn dan gepland.

Auto

De auto is een populair vervoermiddel op reis: 70% zegt hiervoor te kiezen. Slechts 10% wil met het vliegtuig. Wat opvalt, is dat 52% van de reizigers zo kort mogelijk van tevoren de vertrekdatum bepaalt. En een flinke meerderheid (81%) heeft zich voorgenomen om bepaalde plekken te mijden, zoals grote steden en drukke toeristische attracties (musea, pretparken of bezienswaardigheden).

Voorzorgsmaatregelen

Ook bij dagjes uit passen senioren hun gedrag aan. Ruim de helft, 52%, verwacht dit jaar sowieso minder vaak een dagje uit te gaan. Wie wel gaat, neemt voorzorgsmaatregelen: 51% neemt een mondkapje mee voor het geval dát, 11% zet dit ook structureel op; 41% van de mensen neemt handgel mee. Een ander punt is wie je nu meeneemt tijdens een dagje uit, gezien het risico op besmetting. Van de vijftigplussers die graag met vrienden of vriendinnen eropuit gaan, verwacht 43% dit minder vaak te doen dan in de maanden vóór de versoepelingen van de coronamaatregelen; van de vijftigplussers die gewend zijn regelmatig met de kleinkinderen op stap te gaan, verwacht 36% dat dit er minder van komt dan in de maanden voor de versoepelingen. Van de vijftigplussers die wel eens solo uitstapjes maken, denkt een derde dit in de huidige situatie vaker te gaan doen.

Angst voor besmetting

Ruim een kwart (26%) van de vijftigplussers maakt zich (erg veel) zorgen over het risico om tijdens een dagje uit besmet te raken. Vooral zestigers lijken zich hierover zorgen te maken. Op de vraag wanneer men verwacht weer normaal op vakantie te kunnen gaan, noemt 52% voorjaar dan wel zomer 2021; 8% is van mening dat de manier waarop wij op vakantie gaan voor altijd is veranderd.

Over Startpagina.nl

Startpagina.nl wijst mensen al meer dan 20 jaar de weg op het internet en trekt samen met het vraag- en antwoordonderdeel GoeieVraag maandelijks ruim 4 miljoen bezoekers*.  Startpagina.nl biedt onder meer een handmatige selectie van links waarmee bezoekers eenvoudig alles kunnen vinden wat zij nodig hebben op het internet. Van inspiratie, vragen & antwoorden, tot specifieke aankoop.

*NOBO (Nederlands Online Bereik Onderzoek).Plaats een reactie