Vlindervallei op Rhodos

Rhodos is het op drie na grootste Griekse eiland en ligt in het zuidoosten van het land. Vanwege het heerlijke mediterrane klimaat is Rhodos al decennia lang een geliefde bestemming onder Europese vakantiegangers. Behalve prachtige stranden en een heerlijke warme zee vind je op Rhodos ook schitterende natuur. Een mooi voorbeeld hiervan is de Petaloudes.

Vlindervallei
Het Griekse woord petadoula laat zich vertalen in vlinder. De vlindervallei in het noordwesten van Rhodos draagt niet voor niets deze naam. In de maanden juni, juli en augustus proberen de vlinders te ontsnappen aan de ergste hitte en vinden zij verkoeling in deze schaduwrijke vallei. Een andere reden dat de vlinders in deze vallei vertoeven is dat de vlinders aangetrokken worden door de vanille-achtige hars die uitgescheiden wordt door de bomen die hier groeien.
In het verleden zaten er tijdens deze maanden honderdduizenden vlinders in deze vallei. Tegenwoordig is dit aantal, mede door de opkomst van het toerisme sterk gedaald, maar kun je hier tijdens de hoogzomermaanden nog steeds duizenden vlinders bewonderen, waaronder de bijzondere gestippelde harlekijn.

De vallei bezoeken
De vlindervallei kan het gehele jaar tegen een kleine entree bezocht worden. Tijdens de winter zul je hier geen vlinders tegenkomen, maar kun je wel in alle rust van de schitterende natuur genieten. Tijdens de zomer wemelt het hier niet alleen van de vlinders; ook veel toeristen weten hun weg naar dit prachtige stukje natuur te vinden. De vlindervallei heeft twee ingangen. De laagst gelegen ingang is de rustigste en geeft je de mogelijkheid de hele vallei te doorlopen. Bovenaan de vallei eindigt de wandeling bij het Kalopetras klooster. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de vallei en de omgeving.
De vlindervallei zelf is erg smal en dichtbegroeid. De paden die je door de vallei leiden zijn bezaaid met trappetjes, boomstronken en rotsen. Hierdoor is de vlindervallei minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Kleine kinderen die nog niet (goed) kunnen lopen kun je het beste in een rugdrager meenemen.Plaats een reactie