Waar naartoe deze winter?

Nu het zomervakantieseizoen richting het einde gaat, is de grote vraag waar mensen het komende winterseizoen op vakantie kunnen en zullen gaan. Wie van een strandvakantie houdt, die zal zeer beperkt zijn in het aantal bestemmingen waar code geel heerst. Op dit moment zijn het alleen Bonaire en Curaçao die als volwaardige zonbestemmingen bereisbaar zijn zonder dat er een oranje reisadvies geldt. Portugal, Italië en een deel van Griekenland zijn ook nog ‘geel’, maar dat zijn geen winterzonbestemmingen. Zelfs al zouden deze landen in de winter nog op ‘geel’ staan, dan is het weer er gemiddeld genomen niet goed genoeg om te zonnebaden.

Betere verwachtingen?

Eerlijk is eerlijk: de kans dat het er voor het winterseizoen rooskleuriger uit zal zien, is niet groot. Het aantal besmettingen loopt wereldwijd op en het aantal reisbeperkingen neemt toe. Sommige landen hebben al aangegeven niet voor het einde van het jaar open te zullen gaan voor toeristen, zoals bijvoorbeeld Thailand. Er zijn weinig signalen dat er een verbetering in de situatie aan zit te komen. Het enige redmiddel voor het toerisme lijkt vaccinatie. Het moment waarop dat op grote schaal plaats zal vinden, zal zo goed als zeker te laat zijn om het komende winterseizoen te redden.

Wintersport

Voor aanbieders van wintersportvakanties en accommodaties in wintersportgebieden wordt het zeker een lastige tijd. Het aantal boekingen loopt al een stuk achter op normaal. Een grote groep mensen is afwachtend of durft gewoon helemaal niet meer. Het wintersportseizoen 2020/2021 is bij voorbaat al ten dode opgeschreven. De kans dat reeds gemaakte boekingen door veranderende situaties geannuleerd worden, is groter dan de kans dat het aantal nieuwe boekingen richting normaal gaat. Het wordt de eerste winter ooit dat het niet de hoeveelheid sneeuw is die bepalend is voor de drukte in een skigebied.Plaats een reactie