Waarom word je ziek op de eerste dag van je vakantie?

Na een drukke werkperiode is het eindelijk zo ver: vakantie! Helaas voel je bij het inpakken van je anti diefstal rugzak een griepje opkomen. Of je krijgt hoofdpijn, keelpijn of andere klachten. En dat terwijl je het hele jaar niet ziek bent geweest. Hoe kan dat?

In Nederland zijn er maar liefst een half miljoen mensen die ieder jaar last krijgen van het fenomeen vrijetijdsziekte. Het wordt ook wel het ‘omgekeerd Kortjakje-syndroom’ genoemd. Zij is juist altijd ziek, behalve op zondag.

Meer aandacht voor je lichaam

Volgens hoogleraar psychologie Ad Vingerhoets zijn er twee mogelijke oorzaken waarom je lichaam juist op het moment dat je vakantie krijgt begint te haperen. De eerste is dat je ten tijde van een vakantie meer aandacht hebt voor je lichaam. Wanneer je altijd maar druk bezig bent leidt dat af van lichamelijke pijntjes. Op een vrije dag merk je lichamelijke signalen beter op.

Stressstofjes 

Daarnaast speelt de factor stress een belangrijke rol. Wanneer je continue onder druk staat is je lichaam gewend om een stressstofje aan te maken. Zelfs ’s nachts gaat dat gewoon door, terwijl je lichaam dan uit moet rusten. Je immuunsysteem raakt hierdoor helemaal van slag. Op het moment dat je vrij krijgt en je laptop rugzak voor een tijdje opgeborgen kan worden ontspant je lichaam. En juist dan ben je vatbaarder voor ziektes.

Hoe voorkom je het dan? 

Ga je een bijzondere reis maken dan is ziek zijn het laatste wat je wil. Maar hoe voorkom je dat dan? Het kan helpen om al voor de vakantie te ontspannen. Je kan vaker gaan sporten om stress kwijt te raken. Of je plant een aantal vrije dagen in de weken voor je vakantie in. Die kan je nuttig gebruiken door alles voor je vakantie te verzamelen, zoals het kopen van een waterdichte rugzak.

Verder is het zinvol om niet te veel van jezelf te eisen voor de vakantie. Het werk ligt er na de vakantie ook nog wel. Maak een to-do lijstje met de dingen die echt af moeten voor de vakantie en laat het daarbij. Breng iedereen op de hoogte van je vakantie en durf nee te zeggen tegen opdrachten die op het allerlaatste moment nog binnenkomen.Plaats een reactie