Wat een miskoop!

Soms koop je weleens iets waarvan je denkt ‘dat had ik misschien beter niet aan kunnen schaffen’. Overbodig, te duur, niet zo mooi als je dacht …. er zijn meerdere redenen te verzinnen waarom je soms iets beter niet had kunnen kopen. Soms is er sprake van een rechtstreekse miskoop. Dat had ik afgelopen week met een reisgidsje over Cartagena. Over deze Colombiaanse stad zijn slechts weinig reisgidsen geschreven. Uit het magere aanbod dat ik bij Bol.com kon vinden had ik uiteindelijk ‘City Maps Cartagena Colombia‘ besteld. De omschrijving bij het boekje start met ‘City Maps Cartagena Colombia is an easy to use small pocket book filled with all you need for your stay in the big city. Attractions, pubs, bars, restaurants, museums, convenience stores, clothing stores, shopping centers, marketplaces, police, emergency facilities and the list goes on and on.’. Dan denk je iets handigs te bestellen waarop de verschillende bezienswaardigheden staan, zodat je een goede pocketguide hebt om Cartagena te ontdekken. Voor een aanschafprijs van EUR. 14,99 verwacht je toch wel wat, zeker als je weet dat het slechts een 26 pagina’s tellend boekje is.

Op het moment dat ik het boekje na twee weken eindelijk eens ontvang, voel ik me vreselijk genaaid. Wat een aanfluiting is dit, zeg! Dit is volgens mij totaal onbruikbaar voor wie als toerist naar Cartagena reist.

Waarom dat is? Ten eerste ontbreken op de kaartjes het oude centrum van Cartagena en de toeristische wijk aan de kust van Cartagena. Dat is toch waar 99% van de toeristen de tijd door zal brengen. De kaartjes die er wel in zitten zijn slechte prints van de gratis software OpenStreetMap. Het zijn 21 pagina’s met kleine kaartjes waarop amper of niet te zien is wat er zich allemaal bevindt. De grote witte rand om ieder kaartje zorgt dat er amper plek over is voor een fatsoenlijke kaartweergave. Vier pagina’s bestaan bijna alleen maar uit water.

Voor 15 euro verwacht je iets waar je echt mee op reis kunt. Als je twee A-4 pagina’s van Google Maps uitprint dan heb je daar veel meer aan dan aan dit gebundelde oud papier. Kosten voor twee full-colour afdrukken zijn pakweg veertig cent. En dan heb je iets in handen waar je wel iets aan hebt.

Gelukkig mag je bij Bol.com retourneren. Dat heb ik nu dan ook voor de eerste keer gedaan, zonder een enkel moment te twijfelen. Ik haal ter plaatse bij de toeristische dienst wel een gratis plattegrond van Cartagena.Plaats een reactie