Wintersport in Nederland

Komende week kan er in Nederland aan allerlei vormen van wintersport gedaan worden. Outdoor skiën en snowboarden behoren vanwege de beperkte hoogteverschillen in ons land niet tot de mogelijkheden. Als we onze meteorologen en weerexperts mogen geloven dan krijgen vanaf aanstaand weekend te maken met een periode van winters weer in Nederland. Denk aan sneeuw, flinke nachtvorst en mogelijk zelfs heuse ijsdagen. Dat zijn dagen waarin de temperatuur het hele etmaal niet boven het vriespunt uitkomt. Vrijwel alle weermodellen berekenen een periode van ongeveer vijf tot zeven dagen van echt winters weer. Dat is iets waar we door de klimaatverandering steeds minder rekening mee houden, maar dus nog wel zeer goed mogelijk is.

Voor liefhebbers van wintersport is dit een mooi vooruitzicht. Nu skiën en andere wintersporten in Oostenrijk of Frankrijk vanwege de coronamaatregelen niet tot de mogelijkheden behoort, is een winters Nederland in ieder geval nog een kleine pleister op de wond.

Er zijn tal van andere winterse buitenactiviteiten die vanaf pakweg zondag wel zouden moeten kunnen. Denk aan sneeuwwandelingen, sleeën en natuurlijk de sneeuwballengevechten die voor jong en oud een geweldige uitlaatklep kunnen zijn tijdens deze sombere tijden. Of er geschaatst kan gaan worden hangt vooral af van de sneeuwval en de duur van de vorstperiode. IJs heeft tijd nodig om te groeien. Het is bekend dat een sneeuwlaag op het ijs ervoor zorgt dat het ijs minder snel groeit en zorgt voor een slechtere kwaliteit van het ijs. De kans dat je kunt schaatsen op opgespoten ijsbanen is wel groot.Plaats een reactie