Bestemmingen — 23 februari 2021

Water is essentieel voor leven op Aarde. Mensen, dieren en planten hebben vocht nodig om te (over)leven. Niet voor niets dat de meest weelderige bossen voorkomen op plekken waar de regen geregeld uit de lucht komt vallen. De mens weet hoe belangrijk regen en water is. Niet voor niets dat nomaden bij het rondtrekken kijken waar er water beschikbaar is en dat de mens die zich permanent vestigt dat vooral doet waar er voldoende beschikking is over (drink)water. In de Verenigde Arabische Emiraten vonden de eerste permanente vestigingen vooral plaats bij oases en waterpartijen. Zo is het oorspronkelijke Dubai ooit ontstaan aan de Dubai Creek. Dat deze natuurlijke waterweg uitstekende mogelijkheden bood voor vervoer over water, was natuurlijk ook een pluspunt.

Dubai ligt in een woestijn. De klimaatstatistieken van Dubai laten weinig regen zien. Dat betekent dat het landschap van nature hier dor en droog is. Toch zie je in Dubai de afgelopen jaren steeds meer groen verschijnen. Dat maakt de stad in zijn geheel aantrekkelijker. De toenemende hoeveelheid aan parken, groenstroken en ander groen zorgt voor een toenemende vraag aan water. Irrigatie is een techniek die de Arabieren hier al lang toepassen. Een techniek die de afgelopen jaren steeds meer ingezet wordt is cloud seeding. Dit is een vorm van regen maken die gebaseerd is op chemische reacties. Zo kun je enorme hoeveelheden kristallen zilverjodide aan wolken toevoegen waardoor deze ter plaatse uitregenen. In Dubai doet men dit vooral vlak voordat het zomerseizoen aanvangt. Met name in de maanden februari, maart en april wordt cloud seeding toegepast om het te laten regenen in Dubai. Mensen die deze stad in de woestijn al namaak vinden, roepen daarom vaak dat zelfs de regen in Dubai nep is.

Tags: , , ,

Delen

Over de redacteur

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer 80 landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals allesovervakanties.nl

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *