Wie deze zomer een vakantie in Griekenland heeft gevierd die zal ongetwijfeld tzatziki op hebben. Tzatziki is een bekend gerecht uit Griekenland. Het wordt vaak gegeten als bijgerecht bij brood- en vleesgerechten. Ook kun je het gebruiken als heerlijk fris voorgerecht of als gezond tussendoortje. Tzatziki is niet moeilijk te maken en het gerecht is in 10 minuutjes klaar. Hieronder vind je het recept voor dit heerlijke gerecht uit Griekenland.
Ingrediënten (4 personen)
1 komkommer
250 gram Griekse yoghurt
2 teentjes knoflook
Peper, zout en olijfolie
Eventueel wat muntblaadjes
Bereiding
1. Snij de knoflook en eventueel de munt klein en voeg deze aan de Griekse yoghurt toe. Voeg hier een snufje peper en zout aan toe. Voeg een scheutje olijfolie toe en roer het mengsel goed, maar rustig door elkaar. Wanneer je te snel roert kan de yoghurt stukslaan.
2. Maak de komkommer schoon en snijd de beide kanten eraf. Je kunt er voor kiezen om de komkommer te schillen, maar het is het gezondst om de schil gewoon te laten zitten, hier zitten namelijk de meeste vitamines. Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Snijd de twee helften vervolgens nog een keer in de lengte doormidden. Snijd nu de zaadlijsten uit de komkommer. Wanneer je dit gedaan hebt kun je de komkommer in reepjes en vervolgens in blokjes snijden.
3. Meng de komkommer met de yoghurt en klaar is je Griekse lekkernij. Serveer de tzatziki met wat warm brood of bij een vleesgerecht.
Tip: Doe de tzatziki in een stenen of glazen schaal en dek deze af met wat folie. Zet de tzatziki vervolgens 24 uur in de koelkast. Op deze manier kan de knoflooksmaak in het hele mengsel trekken en creëer je de authentieke smaak uit Griekenland. Wanneer je het mengsel uit de koelkast haalt even goed doorroeren en klaar is Kees.
Nog een tip: Wanneer je echt dikke tzatziki wil maken laat de gesneden komkommer dan eerst een tijdje uitlekken. Hetzelfde geldt voor de yoghurt. Dit doe je heel eenvoudig door een theedoek in een vergiet of zeef te leggen en de yoghurt hier in te gieten. Vouw de theedoek losjes dicht en laat de yoghurt een uurtje of twee uitlekken.
Eet smakelijk!