5 warme plekken in Europa tijdens de herfstvakantie

Nederland (en de rest van de wereld) staat te popelen om weer te kunnen reizen. Op dit moment is het advies om niet voor een vakantie naar het buitenland te gaan. Dit dringende advies geldt in ieder geval tot het einde van maart. Of het toerisme daarna weer op gang komt is afhankelijk van veel verschillende factoren. Hoe zit het met de coronabesmettingen? Welke beperkingen gelden er vanuit Nederland? Hoe lastig is het om naar het buitenland te reizen? Hoe staat het met de vaccinaties? Een feit is dat de gemiddelde Nederlander te focus op een vakantie steeds maar verlegt. Eind vorig jaar verwachtte een vrij grote groep mensen dat er in de zomer weer enigszins normaal gereisd zou kunnen worden. De zomervakanties werden nog niet massaal geboekt, maar er werd wel steeds vaker naar inspiratie gezocht.

Nu zijn we pakweg een maand verder. Negatieve berichten overschaduwen het positieve nieuws. De snelheid waarmee het COVID-19-virus om zich heen grijpt ligt hoger dan dat er in Nederland en elders in Europa gevaccineerd kan worden. Wereldwijd doen vooral Israël en de Verenigde Arabische Emiraten het wel goed. Nu de tijd voortschrijdt ontstaat bij een groeiende mensen het besef dat op vakantie gaan in juli of augustus nog helemaal niet zo vanzelfsprekend zal zijn. De hoop op een zomervakantie in het buitenland neemt langzaamaan wat af. De kans dat je dit jaar nog buiten Europa op vakantie zult kunnen gaan krimpt ook. Nu steeds meer Nederlanders denken pas na de zomer weer te kunnen gaan reizen, groeit de vraag “waar naartoe?”. Het is algemeen bekend dat de zomer in Europa, afhankelijk van de geografische ligging, vaak aan het einde van september toch echt wel over is. In Scandinavië is de kans op zomers weer in september al klein.

Voor wie zijn of haar focus legt op de herfstvakantie (half oktober), daarvoor zijn dit de 5 bestemmingen in Europa met in oktober de grootste kans op zomerse dagen of in ieder geval enigszins lekker weer:

[1] Canarische Eilanden

De enige bestemming die tot Europa behoort die zich een echte winterzonbestemming mag noemen is de archipel die ten westen van de Marokkaanse kust ligt: de Canarische Eilanden. Met name op de eilanden Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote is er aan de zuidkant een redelijke goede kans op warm, zonnig en droog weer. Let daarom goed op waar je je vakantie op de Canarische Eilanden boekt, want de noordelijke delen van de eilanden zijn qua weer vaak minder geschikt voor een zonvakantie in de herfst.

[2] Cyprus

Het eiland Cyprus ligt geografisch gezien vrij gunstig. Deze Europese bestemming ligt dichter bij het vasteland van Azië dan van Europa. Hier in het oosten van de Middellandse Zee zorgt het in oktober nog vrij warme zeewater dat je nog prima in zee kunt zwemmen. De maximum luchttemperaturen liggen aan de zuidelijke badplaatsen van Cyprus rond de 23 tot 28 graden als het in Nederland herfstvakantie is. Wel is er dan een kleine kans op een regenbui of een dag met deels bewolkt weer.

[3] Sicilië

Van alle Italiaanse bestemmingen is het eiland Sicilië de warmste plek. Zo warm zelfs dat het hier in de zomer vaak te heet is om veel te ondernemen. Jammer voor wie de mooie dorpen van Sicilië wil ontdekken of een wandeling op de Etna wil maken. In oktober is het vooral goed weer om dingen te ondernemen op Sicilië. De gemiddelde maximumtemperaturen liggen dan vaak tussen de 18 en 24 graden. De warmere dagen lenen zich dan prima voor een stranddag.

[4] Algarve

De in het zuiden van Portugal gelegen regio Algarve staat erom bekend dat er in de maand oktober een redelijke kans op goed strandweer is. De omstandigheden zijn het ene jaar beter dan het andere. Soms heb je de pech dat er net een periode met minder goed weer voorkomt als je tijdens de herfstvakantie naar de Algarve op vakantie gaat. Over het algemeen is de kans op goed weer groter dan de kans op slechter weer. De middagtemperaturen zouden halverwege oktober meestal ergens tussen de 20 en 25 graden uit moeten komen.

[5] Malta

De eilanden Malta en Gozo, die de grootste eilanden van het land Malta vormen, zijn dankzij het gunstige klimaat vaak prima bestemmingen om in de maand oktober te bezoeken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het dan vaak aangenaam genoeg is om te zonnebaden en te zwemmen. Wat je wel zult merken, maar dat geldt voor alle Europese bestemmingen, is dat het snel koeler wordt zodra je in de schaduw terecht komt. De lagere stand van de zon zorgt ervoor dat dat moment vroeger in de middag nadert.Plaats een reactie