6 tips voor reizen met de auto tijdens een wintersportvakantie

Een wintersportvakantie biedt een breed scala aan activiteiten. Of je nu gaat skiën, snowboarden of wandelen, het is een geweldige manier om tijd door te brengen in de sneeuw. Om ervoor te zorgen dat je vakantie zo soepel mogelijk verloopt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier zijn zes tips om te overwegen als je met de auto naar de wintersport reist.

1. Controleer je auto. Een auto voorbereiden op een wintersportvakantie betekent dat je alle essentiële onderdelen moet controleren. Breng een bezoek aan je lokale garage om te controleren of je banden, motorolie, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof en andere belangrijke onderdelen in orde zijn. Zorg ervoor dat je de winteruitrusting voor je auto zoals sneeuwkettingen bij je hebt.

2. Plan je route. De meeste wintersportbestemmingen liggen op hogere hoogtes. Om ervoor te zorgen dat je veilig op je bestemming aankomt, is het belangrijk om je route van tevoren te plannen. Denk aan dingen zoals de maximale sneeuwdekdikte waarmee je kunt omgaan, hoe je omgaat met zware sneeuwval en of je kunt navigeren met sneeuwkettingen als dat nodig is.

3. Zorg ervoor dat je auto sneeuwkettingen heeft. Als je op weg bent naar een bestemming met veel sneeuw, is het belangrijk dat je de juiste uitrusting hebt. Sneeuwkettingen zijn een must, omdat ze je auto voorzien van extra grip en stabiliteit. Koop de juiste maat voor je auto en leer hoe je ze moet gebruiken voordat je op reis gaat.

4. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op het weer. Je kunt het weer nooit voorzien, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn. Verzeker je ervan dat je auto alles heeft wat je nodig hebt om te overleven bij slecht weer zoals extra dekens, een reserve wiel, een veger om je auto sneeuwvrij te maken, etc. Ook als je alleen bent, is het verstandig om wat extra hulp bij je te hebben.

5. Zorg ervoor dat je al je spullen bij je hebt. Sommige dingen die je meeneemt op je wintersportvakantie zijn onmisbaar. Denk aan items als kleding, ski-uitrusting, medicijnen, snacks en persoonlijke documenten. Neem ook een eerste hulp kits mee, zodat je je voorbereid bent op eventuele ongelukjes onderweg. Het is altijd handig als je zelf een probleempje snel op kunt lossen.

6. Regel je tol- en milieuvignetten. Mogelijk heb je onderweg milieuvignetten of tolvignetten nodig. De Oostenrijkse en Zwitserse autosnelwegen mag je alleen maar met een geldig tolvignet berijden. Voor een aantal Duitse steden heb je een Duits milieuvignet nodig om de binnenstad in te mogen rijden. Regel dit voor je vertrek.