België weer open voor Nederlanders

België is weer aan het versoepelen. Binnen het afbouwen van de coronamaatregelen is het opheffen van het Belgische in- en uitreisverbod voor niet-essentiële reizen een van de eerste stappen. Dat betekent dat onder andere Nederlanders weer welkom zijn in België. Tot gisteren mocht er gedurende bijna drie maanden eigenlijk alleen maar door inwoners uit grensgemeenten de grens overgegaan worden. En dan alleen voor essentiële zaken en met een geldige verklaring op zak. Ook om eventjes over de grens te tanken of boodschappen te doen moest je zo’n verklaring op eer bij je hebben. Die restrictie vervalt nu. Ook voor niet-essentieel bezoek mag je België weer in. Denk aan wandelen op de Kalmthoutse Heide, een bezoek aan de binnenstad van Antwerpen of een dagje naar de Vlaamse kust. Het mag weer. Wel met de geldende coronaregels in het achterhoofd. Want in België geldt de mondkapjesplicht binnen en op drukke plekken buiten. Ook moet je in België, net als bij ons, anderhalve meter afstand houden.

In België mogen de winkels vanaf 26 april weer gewoon open, zonder dat je een afspraak hoeft te maken. Je mag dan buiten weer met groepen van maximaal 10 personen zijn. En niet geheel onbelangrijk voor de samenleving in België en voor toeristen aan België: de terrassen mogen als het goed is vanaf 8 mei weer open gaan. De avondklok vervalt dan ook. Professionele rommelmarkten mogen vanaf 8 mei weer georganiseerd worden en de Belgische pretparken mogen dan hun deuren openen.

Wel restricties vanuit Nederland

De beperking die Nederland opgelegd heeft om tot en met 15 mei in ieder geval niet naar het buitenland te reizen, blijft bestaan. Je krijgt dus de rare situatie dat België zegt “kom maar binnen” en dat Nederland zegt “ga niet naar het buitenland”. Dit soort ongelijke regels zorgen voor onduidelijkheid bij de burgers. De verwachting is dat Nederlanders de komende dagen in toenemende mate weer naar België zullen gaan. Vooral voor Koningsdag (dinsdag 27 april) zouden er redelijk wat landgenoten voor een dagje naar België kunnen trekken. Daar zijn de winkels dan net weer open. Een uitstekende dag dus om te gaan winkelen in Antwerpen, Hasselt of een andere Belgische stad.

Nog steeds quarantaine voor vakantie in België

Wie meerdere dagen op vakantie wil gaan in België, die zal daar in quarantaine moeten. Althans, als je langer dan 48 uur in België verblijft. Dan blijft er een quarantaineplicht van zeven dagen bestaan, waarbij je je op dag één en dag zeven op corona moet laten testen.Plaats een reactie