Bespaar energie tijdens je vakantie

Het klimaat is een zeer actueel onderwerp. Wat kunnen en moeten we er met z’n allen aan doen om de uitstoot te beperken en de klimaatverandering te beperken? Er zijn legio mogelijkheden zoals je in de media wel hoort. Maar wat kun je doen aan energiebesparing tijdens je vakantie? Hoe kun jij ervoor zorgen jij tijdens je vakantie minder energie gebruikt en daarmee een bijdrage levert aan een beter milieu? Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Reis zo efficiënt mogelijk

Het energie besparen kan al beginnen op het moment dat je begint met reizen. Je kunt natuurlijk eerst kijken wat de schoonste mogelijkheid is om naar jouw reisbestemming te reizen. Het zal je weinig verbazen dat een elektrische trein minder uitstoot dan een dieselauto. Ga je een weekeindje naar Parijs? Kijk dan eens of dat te doen is met de trein. Vliegen hoort tot de meest vervuilende manieren van reizen. Wij willen je absoluut het vliegtuig niet uitpraten, maar kijk eens welke maatschappijen er met modernere en zuinigere toestellen vliegen. Het scheelt ongeveer 20% aan brandstof of je met een moderne Boeing 787 Dreamliner of de relatief oude Boeing 747 meevliegt. Kijk ook of je rechtstreeks kunt vliegen. Dat is beter dan meerdere vluchten maken om op je bestemming te komen.

Ter plaatse

Op je vakantiebestemming valt er vaak ook veel energie te besparen. Dat begint al bij je accommodatie. Ga slim om met verwarming of airco. Hoe harder je die installaties laat werken, des te meer energie dat kost. Laat ook geen deuren en ramen openstaan als de airco aanstaat. Gebruik handdoeken en badlakens meerdere dagen. Dat scheelt enorm in het wasgoed, en dus aan elektriciteit en water. Doe alle verlichting uit als je je kamer of vakantiehuis verlaat.

In Nederland ben je waarschijnlijk gewend om te fietsen. Dus waarom op vakantie ook niet? Steeds meer steden hebben prima fietsplannen waarbij je voor een prikkie gebruikt kunt maken van leenfietsen uit automatische stations. Dan hoef je geen taxi of hop-on-hop-off bus te pakken, Je kunt zo ook meteen voorkomen dat er vakantiekilo’s aankomen door al het lekkere eten op vakantie. Kies je toch voor een andere vorm van transport, maak dan een goede keuze, bijvoorbeeld een elektrische tram of metro.

Thuis

Terwijl jij op vakantie bent kun je thuis redelijk wat energie besparen. Of je nou zonnepanelen hebt of bijvoorbeeld Nuon energie afneemt, ieder kilowattuur dat je verspilt terwijl je zelf niet thuis bent is zonde. Reis je in het winterseizoen, zet dan de thermostaat van je verwarming lager. Helemaal uit is ook niet goed, want bij strenge vorst kan er dan misschien schade ontstaan. Kijk of je je koelkast wat hoger zet. Als er bederfelijke goederen in achter blijven, dan kun je hem op 7 graden Celsius zetten in plaats van 4 graden. Scheelt aardig wat energie, kan ik je vertellen. Heb je een waterbed of jacuzzi? Zet die tijdens je afwezigheid ook iets koeler. Die zijn snel genoeg weer opgewarmd na thuiskomst. Heb je een boiler? Kijk of je die uit kunt zetten voor de duur van je vakantie. Het continu warm houden van het water kost je veel energie en is dus geldverspilling. De laatste tip die ik mee wil geven is om LED-lampen te gebruiken voor de verlichting die je met een schakelklok gebruikt om de indruk te wekken dat je thuis bent.Plaats een reactie