Binnenkort jetlag in Spanje?

Op dit moment onderzoekt het ministerie van Economische Zaken in Spanje de mogelijkheid om het land van tijdzone te laten veranderen. Nu nog loopt de tijd in Spanje gelijk met die van Nederland, maar binnenkort zou dat zo maar kunnen veranderen. Als Spanje verandert van tijdzone dan zou het in heel Spanje (inclusief de Canarische Eilanden) 1 uur vroeger zijn dan in Nederland. Dit zou zowel tijdens zomertijd als wintertijd zo zijn. Gaan we met z’n allen last krijgen van een jetlag als we in Spanje op vakantie gaan?

De verschuiving naar de tijdzone UTC 0 is meer vanzelfsprekend dan het in eerste instantie lijkt. Ten eerste ligt buurland Portugal, waarmee Spanje samen het Iberisch schiereiland deelt, ook in tijdzone UTC 0. Ten tweede zou Spanje eigenlijk terugschakelen naar de tijdzone die het tot 1940 kende. De toenmalige dictator Francisco Franco veranderde de tijdzone voor Spanje om gelijk te kunnen lopen met het toenmalige nazi-Duitsland. De nieuwe tijdzone zou ten derde betekenen dat er uniformiteit komt binnen heel Spanje. De Canarische Eilanden (o.a. Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura) zitten al in tijdzone UTC 0. De aanpassing zou ervoor zorgen dat de klokken op de eilanden en het vasteland gelijk zouden gaan lopen.

Het is nog niet duidelijk op welke termijn de beslissing genomen zou kunnen worden en wanneer men in Spanje vervolgens eventueel over zou willen schakelen op de nieuwe tijd. Voorlopig betekent het voor Nederlandse toeristen nog geen jetlag richting Spanje.Plaats een reactie