Centen verdwijnen in België

Als het aan de Belgische minister van Financiën ligt verdwijnen de muntjes van een en twee eurocent uit het Belgische betalingsverkeer. De bedoeling is dat winkeliers in de toekomst bedragen op vijf cent af gaan ronden. Hiermee volgt België het voorbeeld van Nederland, waar de kleinste muntjes van Europa eigenlijk nooit gebruikt zijn.

Niet alleen Belgen maar ook veel toeristen zullen er blij mee zijn. Na een vakantie in België of een dagtripje naar Antwerpen of Brugge zat je portemonnee al snel vol met muntjes van 1 en 2 cent, die je in Nederland eigenlijk niet meer kunt gebruiken. Want hoewel deze munten wettelijk gezien als officieel betaalmiddel gelden, is er vrijwel geen winkelier die ze in Nederland accepteert.

Ook voor België geldt dat de Belgische overheid het gebruik van de munten niet wettelijk kan verbieden, want hier gaat de Europese Commissie over. Wel wil minister van Financiën Koen Geers afronden afdwingen zodat de muntjes vrijwel in het geheel verdwijnen in België. Vanaf wanneer deze regel moet gaan gelden is nog niet bekend.Plaats een reactie