De Berlijnse Muur

Het was na de Tweede Wereldoorlog dat de geallieerden besloten dat Duitsland maar eens voorgoed uitgeschakeld moest worden. Het oosten van het land viel onder het juk van de USSR, terwijl de westerse geallieerden hun stempel drukten op het West-Duitsland. Zo ontstonden de DDR en de BRD uit het oude Duitsland. Binnen deze opdeling werd ook akkoord gegaan om de oude hoofdstad Berlijn in een oostelijk en westelijk deel op te delen. In het begin liep er nog een lijn  door de stad. Ineens werd de stad in tweeën gedeeld, net als het land. Om grote verhuizingen te voorkomen werd de grens tussen Oost- en West-Berlijn  steeds moeilijker te passeren. Er kwam meer bewaking en uiteindelijk begon men in 1961 met de bouw van de ruime 45 kilometer lange Berlijnse muur. Ruim 28 jaar heeft deze muur families gescheiden. Het westen was niet bereikbaar voor de mensen uit het oosten.

Sporen uit het verleden
Nog altijd zijn er in het hedendaagse Berlijn de sporen van de scheiding terug te vinden. Alhoewel een groot deel van de muur gesloopt is, kwam er nog net op tijd het historische besef om niet de hele muur neer te halen. Aan de Mühlenstrasse in Friedrichshain en ook aan de Niederkirchnerstrasse in Berlin-Mitte zijn nog stukken muur terug te vinden. Een muur die tegenwoordig het symbool is van een periode van pijnlijke scheiding, maar ook van vrijheid.

Kunst
Tegenwoordig is Berlijn misschien wel de hipste stad van Europa. Door alle ontwikkelingen na de hereniging van Duitsland waren veel gebouwen en gebieden vrijgekomen. Daarmee is Berlijn een magneet geworden voor creatieve geesten. Iets wat je terugvindt in de hele cultuur die is ontstaan na de val van de muur. Ook de restanten van de muur zelf zijn onder handen genomen door tegenwoordig bekende kunstenaars. Het huidige Berlijn heeft gek genoeg veel te danken aan de muur en de scheiding. Natuurlijk was het een nare en pijnlijke periode, maar de bewoners hebben er een positieve draai aan weten te geven. Tegenwoordig is Berlijn een stad waar je vrij kunt leven en dat zie je terug in alles.



Plaats een reactie