De gondels van Venetië

Wie aan Venetië denkt aan het San Marco Plein, historische gebouwen, musea, enorm veel water en natuurlijk de Gondels die onlosmakelijk aan het waterstraatbeeld van Venetië zijn te koppelen.
De stad is vooral bekend om zijn gondels en de daarbij behorende romantiek. Hoeveel mensen zijn er wel niet die onder de Brug der Zuchten een aanzoek hebben gedaan. Ongetwijfeld net zoveel mensen  als degenen die een aanzoek hebben gekregen. Hoelang zijn die de Gondels er al en hoeveel kost dat eigenlijk? Dit soort vragen worden in dit artikel beantwoord.

Geschiedenis
Venetië ligt in een lagune en is dus ook omringd door water en opgebouwd op een paar kleine eilandjes. Er zijn dan ook weinig straten en pleinen te vinden in de stad en het meeste verkeer speelt zich dan ook af op het water. De waterwegen zijn er smal waardoor er werd gekozen voor vaartuigen die smal en wendbaar waren. Al in de 11e eeuw waren er lange smalle vaartuiten die door een staande bestuurder met een peddel werden voortbewogen. De eerste afbeeldingen van gondels dateren uit de 15e eeuw. Het is de ligging en de complexiteit van de infrastructuur die ervoor heeft gezorgd dat een vaartuig als de gondel is ontstaan en uiteindelijk onlosmakelijk verbonden is met Venetië.

Zelf op een Gondel
In Venetië zijn talloze Gondeliers die hun diensten aanbieden. Gondelier word je echter niet zomaar. Zij die dit edele beroep willen uitoefenen worden onderworpen aan strenge examens alvorens zij permissie krijgen om met een gondel rond te varen. Er zit dus een investering aan vast in training en natuurlijk in materiaal. Voor het meevaren op een klassieke gondel rekent de gondelier een bedrag van 80 euro voor een half uur. Dit maakt een rondvaartje op een gondel wel een dure activiteit, maar uiteindelijk ook wel uniek, een beleving die je nog lang zult herinneren. Natuurlijk zijn er ook alternatieven voor de dure gondel die een stuk goedkoper zijn, maar die geven dan ook niet datzelfde gevoel.

Een bezoek aan Venetië kan ook leuk zijn zonder te hebben beleefd hoe het is om op een gondel te hebben gezeten. Wil je het toch graag meemaken, doe het dan niet langer dan een half uurtje en kijk of je de kosten met iemand kunt delen.

(C) foto: Shutterstock | Maridav

 Plaats een reactie