Een autovakantie met kinderen

Gezinnen met kinderen kiezen vaak voor de auto als ze op vakantie gaan. Of je nu gaat kamperen of een hotel opzoekt; een lange autorit met kinderen vraagt om een gedegen voorbereiding. We zetten hier een aantal tips op een rijtje.

Veiligheid in de auto

Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop als je op vakantie gaat. Zorg er daarom voor dat je auto in orde is voordat je op weg gaat. Controleer onder andere het oliepeil, de bandenspanning en de verlichting. Daarbij moet je ook voorbereid zijn op de veiligheidsregels in het buitenland. Tijdens het winterseizoen zijn bijvoorbeeld winterbanden in Duitsland verplicht. Ook andere zaken zoals reflecterende hesjes, een gevarendriehoek of een EHBO-set zijn in bepaalde landen een verplicht onderdeel van de auto-uitrusting. De ANWB heeft op de site een handig overzichtje staan met welke zaken, in welke landen verplicht zijn.

Comfort in de auto

Even een kort ritje met de auto naar opa en oma is heel wat anders dan een rit waarbij je uren op je achterwerk moet zitten. Zorg er daarom voor dat iedereen comfortabel kan zitten in de auto. Ruimte is daarbij het sleutelwoord. Niet iedere auto daarom is heel geschikt om mee op vakantie te gaan. Met je Mini naar Zuid-Frankrijk trekken met het hele gezin is geen goed idee. Ruimere en robuustere modellen, zoals deze zijn meer geschikt. Om het comfort te bevorderen is het belangrijk om de auto niet te vol te pakken en ook een extra nekkussentje kan geen kwaad. Ook regelmatig stoppen, zodat iedereen de benen even kan strekken verhoogt het comfort aanzienlijk. Zeker met jonge kinderen is het aan te raden om om de 2 à 3 uur eventjes te stoppen.

Entertainment in de auto

Als je met kinderen een lange autorit voor de boeg hebt, is het belangrijk om te zorgen voor wat entertainment. Uren stilzitten; dat gaat natuurlijk iedereen vervelen. Je kunt samen eenvoudige spelletjes doen (ik zie ik zie wat jij niet ziet, wie ziet er als eerste een gele auto etc.), maar je kunt natuurlijk ook spelletjes meenemen. Een spelcomputer behoort tot de mogelijkheden, maar je hebt ook allerlei leuke speeltjes op reisformaat. Verder is een luisterboek een leuke optie om de tijd sneller te laten verstrijken. Hetzelfde geld voor een leuke film. Dit laatste kan bij sommigen wel voor misselijkheid zorgen. Pas de activiteiten dus aan op je kind.

Beeldrechten: Flickr Washing line pegsabhisawa CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden


Plaats een reactie