Een eigen sloep kopen?

Tijdens één van de laatste zomerdagen hebben we een sloep gehuurd. Met veel pijn en moeite, dat wel, want het leek erop alsof half Nederland ineens het water op wilde. Uiteindelijk hebben we een leuk sloepje gevonden waarmee we de wateren van de Biesbosch konden gaan ontdekken. Net als voorgaande keren dat we zoiets gedaan hebben, merkte ik hoe ontspannen dit is. Lekker een beetje op het water dobberen en zo af en toe eens een stop maken om wat te zwemmen of te relaxen. Ik kom na zo’n dag voldaan thuis. Huren is leuk, maar hebben is vaak een goed alternatief. Dan ben je niet afhankelijk van het aanbod op dat moment aan huurboten. De laatste keer kwam dan de gedachte omhoog om een eigen bootje te kopen. Geen jacht, want dat valt ver buiten mijn financiële bereik.

Nou heb ik geen vaarbewijs. Dat betekent dat ik niets op het water mag besturen dat harder kan dan twintig kilometer per uur of dat langer is dan 15 meter. Een sloepje is dan eigenlijk een ideale bootsoort. Het voldoet aan de eisen om zonder vaarbewijs het water op te mogen en ik vind het geweldige bootjes. Tijd om eens te kijken hoe de wondere wereld van de koopboten in elkaar steekt.

Ik kom tijdens mijn zoektocht naar een sloep terecht bij Klop watersport. Daar zie ik tientallen sloepen en tenders staan die in allerlei prijscategorieën vallen. Wat mij opvalt zijn de enorme prijsverschillen. Als mijn belangstelling iets concreets wordt, dan moet ik zeker even om goed advies gaan vragen. Want wat maakt het verschil? Waarom is de ene sloep veertigduizend euro, terwijl een andere de helft kost. Is dat omdat hij twee jaar ‘oud’ is? Of zijn er andere zaken om op te letten.

Voor mij komt de vraag naar boven of dit het juiste moment is om een sloepje te kopen. Het aantal dagen dat ik er voor de winter nog plezier van zal hebben zal zeer beperkt zijn. Zouden boten zo aan het eind van het seizoen goedkoper zijn? Ik merk dat er veel vragen boven komen. Hoe zou het zitten met de stalling, een trailer en de verzekering? Wat komt er aan onderhoud bij kijken? Wat zijn de gemiddelde kosten per jaar? Ik merk dat ik me op onbekend terrein begeef. Vandaar dat ik met mezelf afspreek dat ik eerst een in de showroom ga kijken en goed advies in ga winnen. Daarna beslis ik wel of ik wil gaan kopen of dat ik de komende zomer zo af en toe een sloep ga huren.Plaats een reactie