Fietsend een stad verkennen

De fiets wordt steeds populairder als vervoermiddel om een stad te verkennen. Nederlanders gebruiken in toenemende mate huurfietsen of leenfietsen in buitenlandse steden om de hoogtepunten van een stad te zien. De toename is vooral te danken aan het snel groeiende aanbod van fietsprojecten in grote en kleinere Europese steden. Ook zie je steeds meer georganiseerde fietstochten waarbij je met een ervaren gids door een stad fietst.

De manier waarop je fietsen kunt huren varieert. Steeds vaker is er sprake van zogenaamde fietsstations waar je fietsen op kunt halen er weg kunt brengen. Sommige steden tellen wel meer van 100 van dat soort stations, zodat er nooit eentje ver uit de buurt is. Voorbeelden hiervan zijn Bicing in Barcelona, Vélib in Parijs en Velo Antwerpen in de Belgische stad Antwerpen.

In sommige steden kun je bij je accommodatie gratis fietsen lenen. Steden waar dit op vrij grote schala gebeurt zijn onder andere Berlijn en Helsinki. In deze steden zijn ook al redelijk wat fietspaden aangelegd, waardoor je als fietser afgeschermd voor het gemotoriseerd verkeer lekker door de stad kunt fietsen.

Sommige bedrijven springen handig in op de trend dat men steeds vaker per fiets een stad wil verkennen. Een voorbeeld hiervan is Baja Bikes, die georganiseerde fietstochten in maar liefst 26 Europese steden aanbieden waaronder Londen, Boedapest en Brugge.Plaats een reactie