Goed voorbereid met het gezin op wintersport

Over een paar weken breekt de krokusvakantie aan en dat betekent traditioneel dat er veel Nederlandse gezinnen een wintersportvakantie zullen vieren. Deze vakantie wordt massaal gebruikt op met schoolgaande kinderen naar bekende wintersportbestemmingen zoals Oostenrijk, Frankrijk en elders in Europa te gaan. Het op tijd boeken van de accommodatie en ervoor te zorgen dat de juiste spullen ingepakt worden zijn belangrijk. Maar ook goede reisvoorbereiding van belang. Lees daarom onze tips voor een geslaagde wintersportvakantie en ook een aantal tips voor onderweg. Je wilt toch immers dat je met je gezin vrolijk en veilig aankomt op de wintersportbestemming.

Auto
Het gros van de gezinnen gaat met de eigen auto op wintersport. Die dient wel helemaal in orde te zijn voor de trip. Om winterbanden kun je eigenlijk al niet heen. Laat die er dus op tijd onder leggen. Daarnaast zijn sneeuwkettingen een aanrader en op sommige plekken zelfs verplicht. Schaf op tijd de juiste sneeuwkettingen aan. Om ter plekke niet voor verrassingen te komen te staan, kun je thuis alvast oefenen met het aanbrengen van de sneeuwkettingen.

Zorg dat de auto verder in goede conditie is. Is er nog een beurt nodig op korte termijn? Laat die dan voor vertrek nog uitvoeren. Is er voldoende ruitensproeiervloeistof aanwezig? Heb je tenminste 1 ijskrabber in de auto liggen? Vergeet vooral niet om ook iets van dekentjes in de auto te leggen voor het geval dat je zou stranden. Het kan allemaal in de winter!

Kijk voor de zekerheid of je navigatiesoftware up-to-date is. Daarnaast kun je overwegen om ook goede wegenkaarten mee te nemen. Wat je zeker niet moet vergeten is je reservesleutel. Je zou de eerste niet zijn die hem nodig heeft terwijl die gewoon nog thuis ligt. Voor Zwitserland, Oostenrijk en de snelwegen in Tsjechië heb je tolvignetten nodig. Die kun je vooraf bij de ANWB aanschaffen.

Onderweg
Files zijn een vaak voorkomend probleem op weg naar de wintersport, zeker in de drukke voorjaarsvakanties. Belangrijk is daarom om voldoende eten en drinken bij te hebben voor onderweg. Maak op tijd een plasstop en vergeet zeker niet om op tijd te tanken. Je zou de eerste niet zijn die de afstanden tot de tankstations onderschat. Vaak is het ook enorm druk bij de tankstations langs de snelweg. Beter is om soms eventjes van de snelweg af te gaan.

Kijk of je splitters hebt of kunt kopen om meerdere telefoons of tablets via één USB-aansluiting op te kunnen laden. Als de kinderen volop filmpjes aan het kijken zijn dan kan het hard gaan met de accucapaciteit. Zorg ook dat ze vol zijn voor vertrek.

Zijn de kinderen jong? Dan kan het handig zijn om de nodige activiteiten te bedenken voor op de achterbank. Denk hierbij aan spelletjes, liedjes of knutselwerkjes. Wel graag zonder lijm, verf of andere spullen die niet zo goed zijn voor je auto.

Regel ook dit
Eigenlijk heb je voor iedere reis een reisverzekering nodig, maar dat geldt zeker voor een skivakantie. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en de kosten kunnen enorm zijn. Zo kun je bij Centraal Beheer een Doorlopende Reisverzekering afsluiten met een gunstige wintersportdekking. Dat is wel essentieel voor een wintersportvakantie. Prijstechnisch is een doorlopende reisverzekering vaak interessanter dan een losse reisverzekering.

De hond mee op wintersport is in veel gevallen geen succes. Je zult daarom op tijd een tijdelijk onderkomen voor je viervoeter(s) moeten regelen. Bij sommige pensions moet je een jaar vooraf reserveren!

Kijk of het handig is om je skipullen (als je die niet zelf hebt) alvast online te reserveren. Op steeds meer plekken is dat heel goed mogelijk. Het kan het ophalen van de spullen versnellen waardoor je eerder de piste op kunt.

Zijn er mensen in het gezin die een glutenvrij, lactosevrij of ander dieet volgen? Geef dat tijdig door aan de accommodatie. Neem voor de zekerheid ook wat boodschappen mee om problemen ter plaatse te voorkomen.

Vergeet niet om een reisapotheek mee te nemen met de belangrijkste medicijnen, wat verband, pleisters en ander hulpmiddelen. Controleer de set voor vertrek op volledigheid en op houdbaarheidsdata, zodat je nog op tijd onderdelen kunt aanvullen of toevoegen.

Heb jij nog tips ter voorbereiding van de wintersportvakantie? Laat het ons weten.Plaats een reactie