Groot aantal Nederlanders op vakantie naar de zon

In grote delen van het land is de herfstvakantie inmiddels begonnen. Voor veel gezinnen reden om een vakantie naar Mallorca of bijvoorbeeld Valencia te boeken. Onder meer KLM meldde onlangs dat het aantal reizigers op luchthaven Schiphol deze maand veel groter is dan voorgaande jaren. Het past bij het beeld, dat veel mensen hun vakantie in de zomer hebben uitgesteld. Met name tieners waren deze zomer nog niet volledig gevaccineerd. Een vakantie naar het buitenland boeken bracht risico’s met zich mee, die veel gezinnen liever uit de weg gingen. Nu iedereen gevaccineerd is in het gezin, wordt de vakantie alsnog geboekt. Geen overbodige luxe voor reisorganisaties, die lange tijd met een zeer lage omzet zaten.

Meer populaire zonbestemmingen in Zuid-Europa

Niet alleen Mallorca en Valencia zijn in trek bij vakantiegangers. Ook worden er veel vakanties geboekt naar bijvoorbeeld Gran Canaria en Tenerife. Opvallend is dat het vrijwel allemaal bestemmingen zijn, die slechts per vliegtuig te bezoeken zijn. Dergelijke bestemmingen bieden tot op zekere hoogte een garantie op zon. Iets waar mensen lange tijd naar uit hebben gekeken. De afgelopen zomer was minder mooi dan voorgaande jaren. Het aantal zomerse dagen bleef steken op 17. Daar waar dat aantal eerdere jaren bijna twee keer zo hoog was. 2020 kende bijvoorbeeld 28 zomerse dagen en 2018 zelfs 37! Het toont aan dat gezinnen die in Nederland bleven bepaald niet verwend zijn.

Hybride werken bij meeste organisaties begonnen

Naast het tegenvallende weer afgelopen zomer en het feit dat gezinsleden vaak nog niet allemaal gevaccineerd waren, speelt ook het hybride werken mee in de groei van het aantal geboekte vakanties. Veel mensen werken inmiddels een aantal weken hybride, of gaan dit na de herfstvakantie doen. De herfstvakantie is voor hen een goede onderbreking en een moment om bij te komen. Hoewel veel werkenden lange tijd hebben uitgekeken naar het moment dat zij collega’s weer zouden zien op kantoor, valt het hybride werken nog niet mee. Een dag op kantoor kost veel meer energie dan een dag werken vanuit huis. Het is voor veel mensen weer even wennen!

Aantal besmettingen loopt weer iets op

Ook het aantal besmettingen, wat langzaamaan weer begint op te lopen, speelt mee bij het grote aantal boekingen deze herfstvakantie. Men heeft de zekerheid niet, dat er in de winter een vakantie geboekt kan worden. Mogelijk leiden de oplopende besmettingen in november of december tot een aanscherping van de maatregelen. Niet alleen het beleid van de Nederlandse regering speelt hierin mee. Ook andere landen kunnen hun regels voor Nederlandse toeristen aanscherpen. Overigens is de verwachting dat andere overheden juist regels versoepelen. Zo is het per 1 november weer mogelijk om naar de Verenigde Staten te reizen.Plaats een reactie